Повољнији кредити помажу станоградњи

Далиборка Секулић
Повољнији кредити помажу станоградњи

БAЊA ЛУКA - Повољнији стамбени кредити, субвенције камата на кредите, као и одређени видови инвестирања у градњу станова од стране државе, помогли би станоградњи у РС пред којом је неизвијесна јесен.

Рекао је ово предсједник Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Привредне коморе РС Ранко Милић. Он каже да би се ситуација у станоградњи, која од почетка године биљежи драстичан пад, могла поправити уз помоћ државе.

- Послови који се сада обављају у области станоградње су послови који су унапријед договорени. Питање је шта ће бити са овом области на јесен, јер се нови послови готово ни не уговарају. Повољнији стамбени кредити, субвенције камата на кредите, као и одређени видови инвестирања у градњу станова од стране државе, помогли би овој области - рекао је Милић.

У Привредној комори истичу да је на резултате пословања грађевинских предузећа у РС у овој години највећим дијелом утицала наплата потраживања из прошле године.

- Велики утицај на садашње резултате грађевинарства имају и инфраструктури радови у које се много улагало у претходном периоду. Евидентан је и раст цијена у области ових радова, што се одразило на вриједност извршених радова у грађевинарству - рекао је Милић и додао да је за разлику од вриједности радова која је повећана, обим послова остао углавном непромијењен.

У извјештају Завода за статистику стоји да је вриједност извршених радова у РС у првој половини године већа је за 6,5 одсто него у истом периоду лани, док је број радника у грађевинарству ове године за 1,8 одсто мањи него 2008. године.

Милић каже да предузећа из РС све теже долазе до посла у иностранству, прије свега јер се и тамо биљежи пад грађевинске активности.

- До сада домаћа предузећа углавном су искоришћавала добијене дозволе за рад у иностранству. За разлику од области грађевинарства и изолатерства, монтажерска предузећа имала су више посла - додао је Милић.

Наша предузећа, према његовим ријечима, требало би више пажње да посвете доквалификацији радне снаге, како би постали конкурентнији у иностранству.  

Деташмани

Предузећима из РС обезбијеђене су 503 дозволе мјесечно за рад у Њемачкој у деташманској 2009/2010. години. За област грађевинарства намијењена је 161 дозвола, 93 за област изолатерства, те 249 дозвола мјесечно за област осталих дјелатности. На нивоу БиХ обезбијеђено је 1.900 дозвола мјесечно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана