Повољнији амбијент привређивања у РС

Далиборка Секулић
Повољнији амбијент привређивања у РС

БAЊA ЛУКA - Нацрт закона о регулисању цијена, којим се дефинише у којим ситуацијама Влада РС, Министарство трговине и туризма РС и инспекцијски органи могу да утичу на цијене робе и услуга, има за циљ да се створи повољнији амбијент привређивања.

Ово је истакла секретар Удружења трговине, туризма и угоститељства у Привредној комори РС Драгана Шобот.

- Овај закон ће сигурно бити корак више ка регулисању тржишта. Заштита од монополског формирања цијена и неочекиваног раста цијена производа управо би требала да доведе до побољшања цјелокупног амбијента привређивања и до бољег уређења тржишта - рекла је Шобот.

Нацрт овог закона, који ће се пред посланицима Народне скупштине РС наћи идуће седмице, прописује да Влада на цијене може да утиче у случају елементарних непогода, несташице добара неопходних за потребе привреде и снабдијевање становништва, неочекиваног раста цијена производа, монополског образовања цијена, злоупотреба доминантног положаја цијена и у осталим, прецизно одређеним, ванредним околностима.

У Удружењу потрошача РС кажу да ће закон о регулисању цијена заштитити потрошаче који више неће бити у толикој мјери препуштени на милост и немилост тржишних услова.

- У сфери промета гдје дјелује Закон о трговини, који не може да регулише баш све области у потпуности, нужни су и други закони који би прецизније дјеловали. Влада ће овим законом добити простор да интервенише када се на тржишту утврде очите неправилности - рекао је секретар Удружења потрошача РС Драгован Петровић.

Овај закон, сматра Петровић, смањиће манипулације трговаца цијенама, као и злоупотребе цијена с циљем максимовизања профта.

Министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић казао је раније да се оваквим законским рјешењем не нарушавају принципи слободне трговине и CEFTE, као и да је доношење закона неопходно јер ова област до сада није била адекватно уређена.

Казне

Законом је дефинисано да су привредни субјекти дужни да цијену робе по којој се продаје истакну на видно мјесто, да је формирају путем калкулације и искажу у домаћој валути, као и да један производ може да има само једну цијену. Казне за правна лица и предузетнике, који не испоштују ову законску одредбу, су од 500 до 20.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана