Повољни услови за развој енергетике у РС

Раде Јелић
Повољни услови за развој енергетике у РС

УГЉЕВИК - Потпредсједник Кинеске националне компаније за енергетику и инжењеринг “Нешнал електрик еквипмент корпорејшн” Хи Гунчи изјавио је јуче да у Српској постоје повољни услови за развој енергетског сектора, те да је ова компанија спремна да овдје искористи своје богато искуство у градњи енергетских пројеката.

Обилазећи Рудник и термоелектрану “Угљевик” Гунчи је истакао да је важно и то што владе Кине и Српске имају међусобно повјерење.

- Знамо да је ово подручје богато хидропотенцијалом и налазиштима угља и зато тражимо повољан начин сарадње са Српском која има и, како смо се увјерили, опремљену технологију и кадрове - истакао је Гунчи.

Директор “Електропривреде РС” Бранислава Милекић каже да су страни партнери упознати са великим хидропотенцијалима и развојним пројектима на ријеци Дрини.

- Кинези су изразили спремност да граде енергетске пројекте и обезбиједе финансијска средства не улазећи у власништво и под условом да у изградњи учествује наша радна снага и подизвођачи - истакла је Милекић и изразила наду да ће ускоро бити остварена сарадња на нивоу влада РС и Кине.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић изразио је очекивање да ће посјета кинеске делегације ускоро уродити и конкретним пројектом.

- Менаџмент РиТе “Угљевик” је заинтересован за употребу нових технологија односно интересују се за производњу струје на самом лежишту угља. О томе ћемо ускоро видјети и презентацију искуства из ове компаније - истакао је Ковачевић.

Директор Рудника и термоелектране “Угљевик” Aнто Гајић каже да су резерве угља у Угљевику 430 милиона тона угља и оптимистично то што је угљевичка Термоелектрана произвела за првих пет мјесеци 801 гигават електричне енергије.

-        Колика је то производња биће вам јасно када кажем да смо за цијелу 2005. годину имали укупно 940 гигават-часова - додао је он.

Партнерство

Ковачевић је изјавио да је за Владу и “Електропривреду Српске” најприхватљивије стратешко партнерство у омјеру 51:49 одсто када је ријеч о изградњи енергетских објеката, јер би било задржано власништво над домаћим ресурсима.
- За нас је то најприхватљивије и то нам је опредјељење. Међутим, прво морамо чути шта о томе мисле стратешки партнери - рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана