Повлачење тужбе ако се обнови пројекат “Белене”

Агенције
Повлачење тужбе ако се обнови пројекат “Белене”

Варна - Руска компанија “Атомстројекспорт” могла би да повуче вишемилионску тужбу против Бугарске због раскида споразума о изградњи нуклеарне електране “Белене”, уколико Софија обнови овај пројекат, рекао је потпредсједник компаније “Атоменергопројект” Генадиј Тепкјан, преносе агенције.

Он каже да одштетни захтјев по овом пројекту у износу од око милијарду евра може бити повучен уколико Бугарска предузме конкретне кораке.

Тепкјан је рекао да је произведена комплетна опрема за оба реактора, колико је требало да има “Белене”, те да би изградња нуклеарке могла да почне 2015. године.

Извршни директор бугарске Националне електро-компаније Иво Лефтеров рекао је да Бугарска има потребу за новим нуклеарним централама.

Бугарска је 2008. године са руском компанијом “Атомстројекпортом” потписала уговор о изградњи нуклеарке, који је прошле године раскинула Влада Бојка Борисова.

Уговор је раскинут јер Бугарска нема средстава да плати изградњу нуклеарке, која је процијењена на око шест милијарди евра, те камате на евентуални кредит који би морала да узме како би финансирала пројекат.

Руска компанија “Атомстројекспорт”, која је побиједила на тендеру за изградњу “Белене”, поднијела је Међународном арбитражном суду тужбени захтјев против бугарске Националне електро компаније за надокнаду трошкова по овом пројекту.

Бугарски премијер Пламен Орешарски рекао је да пројекат “Белене” може да буде проведен, истичући да су пенали од 1,2 милијарде евра велики за Бугарску и да постоји могућност да руска страна добије на суду.

Министар финансија Бугарске Петар Чобанов рекао је да нема довољно повода за обнову пројекта “Белене”, док посланици Бугарске социјалистичке партије сматрају да би пројекат требало да буде ревитализован.

Бугарска, која је највећи произвођач електричне енергије у региону, већ посједује нуклеарку “Козлогуј”.

У Бугарској се тренутно произведе више од 12.000 мегавата електричне енергије, а потребе не прелазе 3.000 мегавата.

Будући да нема извоза Бугарска је принуђена да обуставља производњу, што доводи до поскупљења струје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана