Повјериоци подржали план реорганизације

Ведрана Кулага
Повјериоци подржали план реорганизације

БAЊA ЛУКA - Одбор повјерилаца у Фабрици алатних машина (ФAМ) "Јелшинград" Бања Лука усвојио је предложени план реорганизације, чиме је предузеће још ближе задржавању основне дјелатности и радних мјеста за више од стотину радника.

Ово је "Гласу Српске" казао стечајни управник у "Јелшинграду" Aлекса Њежић. Он је додао да ће усвојени план бити прослијеђен на расправу Скупштини повјерилаца предузећа која ће бити одржана за око два мјесеца.

-  Послије усвајања плана реорганизације на сједници Одбора повјерилаца предузећа, суд заказује Скупштину повјерилаца на којој се расправља о закључцима које је донио Одбор. Постоји законски рок од 30 дана који мора да прође, послије којег се заказује Скупштина. Сматрам да би она могла бити одржана за мање од два мјесеца - рекао је Њежић.

Реорганизација "Јешинграда" подразумијева задржавање основне дјелатности предузећа, уз могућност увођења новог производног програма.

Планом је предвиђено да приоритет и даље буде производња алатних машина, али ће купцу бити остављена могућност да развије и неку другу дјелатност, под условом да му приоритет буде задржавање свих радника "Јелшинграда".

Њежић је истакао да се за "Јелшинград" већ интересује неколико потенцијалних купаца, али да се неће ићи у продају предузећа све док се не пронађе купац чија ће понуда бити вриједна разматрања.

- Није вријеме да се открива идентитет потенцијалних купаца. Циљ продаје није расипање предузећа, него поновно покретање производње, те ће због тога бити прихваћене само понуде купаца које буду усмјерене у том правцу - рекао је Њежић. 

Одбор повјерилаца ФAМ "Јелшинград" Бања Лука на сједници одржаној у децембру прошле године усвојио је план реорганизације и одлучио да се стечајни поступак у овом предузећу води у правцу реорганизације, односно санације те да се задржи основна дјелатност фабрике и радна мјеста око стотину запослених радника.

Радници

Послије отварања стечајног поступка у "Јелшинграду" у августу прошле године, сви радници предузећа остали су без икаквих права и не могу да иду у пензију јер им није претходно увезан радни стаж. У протеклом периоду око 70 радника повремено је ангажовано на пословима у предузећу, које је прије стечаја запошљавало више од 400 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана