Повјериоци одлучују о плану стечаја Саве

Милка Милуновић
Повјериоци одлучују о плану стечаја Саве

БИЈЕЉИНA - Влада РС усвојила је закључак којим се предлаже стечајном управнику у предузећу "Сава" из Бијељине да што хитније закаже сједницу Скупштине повјерилаца и да предложи усвајање плана даљег стечајног поступка, изјавила је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Радмила Чојо.

На тај начин би се новом купцу омогућило коришћење сезонске производње, а тиме и постигли бољи услови продаје.

Стечајни управник у бијељинској "Сави" Небојша Матић рекао је да ће поступити у складу са закључком Владе РС и да ће настојати да што прије организује Скупштина повјерилаца у прехрамбеној индустрији "Сава".

- Стечај у бијељинској "Сави", који је отворен прије једну годину, завршиће се након што Скупштина повјерилаца донесе одлуку о плану вођења стечајног поступка - рекао је  Матић.

Навео је да је до сада радницима исплаћено 400.000 марака, укључујући и исплату здравственог осигурања за 75 повјерилаца, у вриједности од 70.000 марака.

- "Сава" може наставити са производњом. Ово предузеће је  атрактивно за инвеститоре. Три компаније су показале интересовање да купе "Саву" - "Бобар", "Павловић интернационал" и "Aгро БН" -  рекао је Матић.   

- Влада РС је 26. јуна 2008. године дала сагласност на приједлог плана санације производње у "Сави" - рекао је министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Радивој Братић.

Он је навео да је Влада РС власник 63,7 одсто капитала у "Сави" и да може понудити најбољу могућност за излазак из дугогодишње привредне кризе, као и производне услове за прераду 12.000 тона годишње пољопривредних производа, колики су производни капацитети "Саве". 

Завршетак стечаја у "Сави" очекује 200 бивших радника овог предузећа, који су тренутно без посла, плата и неповезаног стажа. Радницима и осталим повјериоцима "Сава" дугује десет  милиона марака, док је укупна имовина предузећа процијењена на 13 милиона марака.

У Сави је тренутно ангажовано око 50 радника и примају плате. Остали радници добили су отказ и послани су на Биро за запошљавање.

Заинтересованост

- Влада је заинтересована да се обезбиједе услови за рад "Саве" која је једно од најважнијих пољопривредних предузећа у Српској - истакао Радивоје Братић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана