Повјериоци изгласали ликвидацију Певеца

Маријана Миљић
Повјериоци изгласали ликвидацију Певеца

БAЊA ЛУКA - Скупштина повјерилаца у тржном центру "Певец" Бања Лука одлучила је јуче на испитном рочишту у бањолучком Основном суду да ово предузеће иде у процес ликвидације и да се дужницима исплате сва дуговања.

Стечајна управница тржног центра "Певец" у Бањој Луци Мирјана Голић казала је да ће послије спроведеног стечајног поступка услиједити брисање овог предузећа из судског регистра.

Голићева је истакла да право над заложном имовином и земљиштем "Певеца" у Бањој Луци, као и над свим залихама робе, имају Рајфајзен банка из Мађарске и њена сарајевска филијала.

- Ове банке имају обавезу да до 1. септембра уновче имовину "Певеца" која им припада - рекла је Голићева.

Она је нагласила да пријављена потраживања овог центра износе више од 580 милиона марака, од чега је прихваћено око 47 милиона, а одбијено око 32,5 милиона марака. 

Рајфајзен банка из Будимпеште и сарајевска филијала по основу кредитних задужења од "Певеца" потражују више од 28 милиона марака.

Усвојеним планом ликвидације предвиђено је да стечајна маса фирме вриједна 7,8 милиона марака, а у коју, послије изузећа имовине која је припала банкама, спада неизграђено земљиште у Тузли и опрема у Бањој Луци, буде сходно проценту задужења распоређено осталим повјериоцима.

Укупна процијењена вриједност бањолучког "Певеца" износи 42 милиона марака, док укупна примарна потраживања великог броја његових повјерилаца износе око 47 милиона марака.

Радници

Предсједник синдикалне организације "Певеца" у Бањој Луци Дејан Пејаковић казао је да су се радници надали да ће током стечајног поступка неко преузети овај тржни центар. Додао је да "Певец" радницима дугује три плате, те да постоји могућност да ће један дио радника бити исплаћен сада, а један послије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана