Повезивањем тржишта до интеграције Балкана

Глас Српске
Повезивањем тржишта до интеграције Балкана

БЛЕД - Развојне шансе земаља западног Балкана леже у повезивању тржишта и привредника, прије свега због сличности привреда, укидању трговинских и техничких баријера, те инвестирању у енергетски сектор.

Рекао је ово јуче министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић на Стратешком економском форуму у словеначком Бледу, током панела на тему "Економски изазови за земље западног Балкана". Зиројевић је истакао да шансу за БиХ, а и земље региона, представља привлачење страних инвестиција, заједничка политика и наступ према ЕУ интеграцијама, те међусобно добри односи.

- БиХ у овој години биљежи пад страних директних инвестиција, дознака из иностранства, смањен је и прилив кредитних средстава из иностранства, као и производња у сектору привреде - рекао је Зиројевић током излагања на Бледу.

Он је истакао да је у БиХ присутан и већи ниво угашених у односу на отворена нова предузећа, те на ликвидацију и стечај предузећа. Присутан је, према његовим ријечима, и губитак радних мјеста у сектору привреде.

- Највећи пад БиХ биљежи у производним дјелатностима, али и у грађевинарству, што је веома забрињавајуће - упозорио је Зиројевић.

Он наводи да су с циљем смањења дефицита сви буyети у БиХ имали ребалансе, а смањени су и трошкови администрације и остали трошкови у оквиру јавне управе.

- Становништво БиХ осјећа кризу кроз смањену кредитну способност и могућност узимања кредита. Позитивно је пословање Централне банке БиХ, на основу чега је очувана стабилност домаће валуте и веома мала стопа инфлације - додао је Зиројевић и упозорио на то да суочавање са економским изазовима води политичким, социјалним и осталим друштвеним изазовима и потресима у држави.

Бијели шенген

Младен Зиројевић је рекао да се у БиХ, као и у другим балканским земљама, утицај кризе "прелио" у област интеграција, па су БиХ успорени токови у ЕУ. Зиројевић наводи да није исправно да ЕУ непрестано намеће нове услове, а да истовремено смањи ниво интересовања и подршке земљама западног Балкана, што је најуочљивије на примјеру "бијелог шенгена". Додаје да БиХ није смјела бити заобиђена од "бијелог шенгена", те да никако неће бити добро по пут европских интеграција, ако се он не одобри до јула 2010. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана