Повезивање берзи коче бројне баријере

Маријана Миљић
Повезивање берзи коче бројне баријере

БAЊAЛУКA - Берзе у Републици Српској и ФБиХ подржавају формирање заједничког тржишта капитала бивших југословенских република, али због постојећих баријера до тога неће доћи у скорије вријеме.

Предсједник Комисије за хартије од вриједности Србије Милко Штимац рекао је недавно да је формирање заједничког финансијског тржишта бивших југословенских република могуће.

- Aко би постојала политичка воља, била би формирана једна заједничка берза на западном Балкану, са јединственом платформом која би могла да проради већ идуће године - рекао је Штимац.

Он је објаснио да би, према једној опцији, саме берзе могле да направе регионалну платформу са тростепеним листингом - два локална и једним регионалним, на којем би се нашле највеће компаније у региону.

Формирање регионалног тржишта капитала омогућило би компанијама да, како је казао, брже расту и прикупљају капитал, пренијеле су агенције.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић каже да подржава све идеје које воде повезивању регионалних тржишта капитала.

- Формирање регионалног тржишта капитала коче бројне регулаторне препреке - рекао је Божић и додао да земље у региону треба да се усагласе око начина и динамике отклањања ових препрека.

Божић је нагласио да за формирање екс-ју берзе треба да се омогући слободно кретање капитала, признавање лиценци брокера и дозвола за брокерске куће.

- За сада се ништа не ради на том плану, због чега је реално очекивати да ће се значајнији помаци на том плану десити тек када све земље у региону усвоје директиве Европске уније које се односе на слободно кретање капитала - казао је Божић.

Он је нагласио да се предности повезивања тржишта огледају у бржем усвајању добрих пракси са међународних тржишта капитала, а и инвеститори би добили олакшан приступ хартијама од вриједности, а предузећа ширу базу инвеститора.

Извршни директор надзора и трговине Сарајевске берзе Aлмир Мирица рекао је да се залаже за укидање баријера између тржишта, хармонизацију прописа и пракси трговине, као и за сваки корак који би регионално тржиште учинило ликвиднијим
и интересантнијим за стране инвеститоре.

- При формирању регионалне берзе треба да се узме у обзир различит темпо економских реформи у појединим државама, различит степен придруживања Европској унији и политички интереси свих држава у региону - рекао је Мирица.

Технологија

Милан Божић је рекао да би се пројекат заједничке платформе за трговање који би водиле регионалне берзе заснивао на примјени савремених технологија, које би довеле до значајних уштеда и за берзе и за брокерске куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана