Повећати присуство Швајцарских компанија у БиХ

Срна
Повећати присуство Швајцарских компанија у БиХ

САРАЈЕВО - На редовним политичким консултацијама Министарства иностраних послова у Савјету министара и Швајцарског министарства иностраних послова констатовано је да у области економских односа има доста простора за унапређење сарадње, а прије свега за веће присуство швајцарских компанија у БиХ уз кориштење потенцијала дијаспоре БиХ у тој земљи.

Швајцарска страна обавијестила је делегацију БиХ о намјери да донира три милиона вакцина посредством "Ковакс" механизма, да би убрзала испоруку вакцина земљама, међу којима је и БиХ, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

На састанку у Берну исказана је захвалност Швајцарској за финансијску помоћ БиХ, која је намијењена рјешавању хитних потреба узрокованих пандемијом.

Осим о тренутној ситуацији и посљедицама у обје земље изазваним пандемијом вируса корона, те вакцинама, двије делегације разговарале су и о политичкој ситуацији у БиХ и одвијању активности у интеграцијским остваривањима спољнополитичких приоритета БиХ, те ситуацији у региону и примјерима успјешне сарадње.

Делегација Швајцарске исказала је пуну подршку напорима БиХ у испуњавању реформских обавеза на њеном европском и евроатлантском путу. Договорен је наставак успјешне сарадње одржавањем редовних консултација два министарства.

Делегацију БиХ предводио је вршилац дужности секретара Министарства иностраних послова у Савјету министара Бакир Садовић, а делегацију Швајцарске помоћник државног секретара за Европу и Централну Азију Ана Ифковитс Хорнер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана