Повећање улагања у западни Балкан

Глас Српске
Повећање улагања у западни Балкан

ЛОНДОН - Европска банка за обнову и развој (EBRD) је за инвестиције и кредите у 2009, у земљама у којима је присутна, укључујући државе западног Балкана, издвојила највише новца од када постоји, изјавио је предсједник у Томас Мироу, пренијела је Бета.

- Радићемо више него што смо радили у 2008. Бићемо укључени у стабилизацију финансијског сектора, али ћемо помагати и привреду и инвестирати у инфраструктуру -  рекао је Мироу у разговору са новинарима из југоисточне Европе у сједишту EBRD у Лондону.

Он је додао да је EBRD за 2009. издвојила седам милијарди евра, односно 30 одсто више него прошле године.

Према његовим ријечима, то је највећа сума новца коју је EBRD

издвојила од када је основана, 1991. године.

- Наставићемо да будемо снажно присутни у европским земљама - рекао је Мироу и додао да су за EBRD веома важна улагања у инфраструктуру, али да ипак највећи дио инвестиција те банке, односно 80 одсто, одлази у приватни сектор.

Говорећи о свјетској економској кризи, Мироу је казао да није сигурно "да смо дотакли дно у економији" јер још није познато колико ће криза трајати и како ће ићи опоравак.

- Мислим да су највећи ризици од ломова банака и колапса валута нестали -  додао је он.

Упитан да ли ће банка евентуално коофинансирати пројекат "Јужни ток", Мироу је казао да EBRD помаже велике пројекте, али да треба сачекати да тај пројекат буде готов.

Он је казао да EBRD има одређене услове када финансира пројекте тог типа, попут старања о животној средини.  

- У том смислу, ми смо вољни и можемо да коофинансирамо велике пројекте попут изградње гасовода - рекао је Мироу.  Када је ријеч о пројекту гасовода "Набуко", Мироу је казао да ће EBRD радо коофинансирати тај пројекат када буде завршена финансијска конструкција.

Србија

EBRD постоји 18 година, а у Србију је од 2001. године уложила 1,4 милијарде евра. Највише новца отишло је на развој путне

инфраструктуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана