Повећана потражња за флашираном водом, увоз све већи...

Данијела Бајић
Повећана потражња за флашираном водом, увоз све већи...

БАЊАЛУКА - Врућине, али и сумња у квалитет воде из чесми, повећале су потражњу за флашираном водом, што свједоче полупразни рафови маркета, али и подаци о увозу, према којима је за тај производ у осам мјесеци ове године у БиХ потрошено чак 205,07 милиона марака.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, од јануара до краја августа ове године увезена су 166,64 милиона литра воде, док су у истом периоду лани стигла 151,73 милиона литара у вриједности од 181,49 милиона КМ.

Подаци показују да је највише флаширане воде у БиХ ове године стигло из Србије и Хрватске, а на полицама маркета нашло се и ово пиће из Бразила, Сјеверне Кореје и Тајвана.

Трговци, али и прерађивачи воде широм Републике Српске и ФБиХ задовољно трљају руке, истичући да продаја флаширане воде никад није била боља, посебно у протекла два-три мјесеца.

Да је потражња за флашираном водом велика потврђују и у компанији “Витинка”, у склопу које ради и фабрика “Вивија”. У овој компанији кажу да је флаширана вода протеклих мјесеци ишла као алва.

- Због високих температура и суше посебно је била повећана потражња великих породичних паковања воде, од пет и више литара - казали су у овој компанији.

Комерцијални директор компаније “Корт маркети”, у чијем је ланцу и бренд “Аљуа Дориа” Бојан Ступар истакао је да је потражња за њиховом флашираном водом протеклих мјесеци скочила за 30 одсто у односу на исти период лани.

- Иначе се током љетних дана флаширана вода троши више него обично, међутим ове године потражња је била доста већа, због незапамћених врућина и суше - казао је Ступар и додао да, упркос већој потражњи, без проблема успијевају да испоштују све купце.

Због набавке нове амбалаже, тачније чепова који се не одвајају од флаше, што налажу прописи Европске уније, доћи ће, нагласио је Ступар, до мале корекције цијена флаширане воде.

Трговци истичу да у посљедња два-три мјесеца не могу набавити воде колико купци купују.

- Готово сваки дан набављамо воду у флашама, јер поред врућине све се више тражи и због честих сумњи у њен квалитет - казала је продавачица у једном од бањалучких маркета Рада С.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић истакла је за “Глас” да је суша узроковала проблеме на многим извориштима, а грађани су почели да сумњају у исправност и квалитет воде са чесме.

- Због тога се многи одлучују на флаширану воду, док су врућине додатно погурале продају - истакла је Марићева и додала је да цијена флаширане воде на бензинским пумпама, па и у појединим маркетима, превисока.

Извоз

Према подацима УИО, растао је и извоз воде па је тако БиХ за осам мјесеци ове године у иностранство пласирала 95,60 милиона литара овог пића, у вриједности од 53,62 милиона КМ. У истом периоду лани БиХ је извезла 72,35 милиона литара воде чија је вриједност била 37,24 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана