Повећана каматна стопа

Нада Бранковић
Повећана каматна стопа

БAЊA ЛУКA - Инвестиционо-развојна банка РС повећала је каматне стопе на своје кредитне линије у просјеку за 0,5 одсто, изјавио директор ИРБ-а Бране Ступар на конференцији за новинаре која је у петак одржана у Бањој Луци.

Просјечна каматна стопа тренутно је 6,51 одсто, док је прије повећања била 5,98 одсто.

- Повећање каматних стопа у складу је са правилима које је усвојила Влада Српске, а наша обавеза је да по тим правилима два пута годишње, 31. марта и 30. септембра, мијењамо каматну стопу која је искључиво везана за кретање Еурибора, који је  са 4,73 одсто повећан на 5,29 одсто -  истакао је Ступар.

Извршни директор Сектора за пласмане ИРБ-а Мирјана Чомић изјавила је да су се каматне стопе по кредитним линијама прије повећања кретале од четири до 7,33 одсто, а након повећања од 4,39 до 7,89 одсто.

Ступар је нагласио да је у претходних пола године, због банкарске кризе у СAД, Еурибор, односно међубанкарска каматна стопа, растао и да се у наредном периоду његово кретање не може предвидјети.

- У четвртак су смањене референтне каматне стопе Европске инвестиционе банке и Aмеричких федералних резерви, као и друге четири централне банке, тако да ће и то у наредном периоду утицати на смањење међубанкарске цијене кредита па би и каматне стопе могле и пасти - нагласио је Ступар.

Додао је да ИРБ има обавезу да промијени референтне каматне стопе за кредитне линије које дају крајњим корисницима, а ако се укаже потреба, уз одобрење Владе РС, радиће се и ванредна корекција каматних стопа.

- Прошле седмице Влада РС као скупштина ИРБ-а усвојили су план релокације средстава унутар кредитних линија, а промјена према секторима и фондовима није било, па су услови регулисани развојним планом и програмом испуњени - рекао је Ступар.  

Истакао је да је било промјена када је ријеч о кредитним линијама за предузетнике и предузећа која је повећана за 45,8 милиона марака, док су умањене кредитне линије за микробизнис у пољопривреди, за правна лица која се баве пољопривредом и старт-ап линија, као и пласмани у хартије од вриједности.

Ступар је рекао да ИРВ у договору са Свјетском банком ради на креирању кредитне линије за кредитирање купаца производа домаћих извозних предузећа.

"Економски монитор"

Извршни директор Сектора за макроекономске анализе ИРБ-а Огњен Ђукић нагласио је да је ИРБ објавила други билтен "Економски монитор" чија је основна намјена да на једном мјесту пружи све потребне информације инвеститорима.

- Осим њега, постоје још и двије базе података и то база података о инвестиционим локацијама у РС и база података о економским индикаторима у РС. У току је израда и треће базе података о пројектима, тачније о предузећима који траже сталног стратешког партнера - истакао је Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана