Повећана индустријска производња у Српској

Марина Чигоја
Повећана индустријска производња у Српској

БAЊA ЛУКA - Индустријска производња остварена у Српској у новембру ове године већа је за 26,4 одсто у односу на исти мјесец прошле године, саопштено је из Завода за статистику РС.

Према подацима Федералног завода за статистику, индустријска производња у ФБиХ у истом периоду мања је за 13,5 одсто.

Раст индустријске производње у Републици Српској, према ријечима извршног директора Удружења економиста SWOT Саше Грабовца, највише је резултат рада Рафинерије нафте Брод.

- Повећана је производња у електроенергетском сектору и он је вјероватно највише допринио расту индустријске производње - нагласио је Грабовац.

У извјештају Завода наводи се да је индустријска производња остварена у новембру у односу на просјечну мјесечну производњу у прошлој години већа за 29,6 одсто, а у односу на претходни мјесец текуће године за 4,3 одсто.

- Индустријска производња остварена за 11 мјесеци ове године у поређењу са истим периодом прошле године већа је за 18,8 одсто - наводи се у извјештају Завода за статистику РС.

Додаје се да је, посматрано по економској намјени индустријских производа, у периоду јануар-новембар ове у односу на исти период прошле године остварен раст производње капиталних производа за 134,8 одсто.

- Производња енергије повећана је за 41,2 одсто, нетрајних производа за 11,1 одсто - пише у извјештају.

Индустријска производња у ФБиХ у новембру ове године у односу на просјечну мјесечну производњу из 2008. мања је за 13,4 одсто, док је у односу на производњу из октобра ове године мања за 6,1 одсто, подаци су Федералног завода за статистику.

- Укупна индустријска производња у периоду јануар-новембар ове године у поређењу с истим периодом 2008. мања је за 11,8 одсто - пише у извјештају.

У подручју вађења руда и камена мања је за 2,6 одсто, у подручју прерађивачке индустрије за 16,7, а у подручју производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом и водом производња је мања за 3,9 одсто.

Смањење

Према подацима Завода за статистику РС, производња интермедијарних производа мања је за 26,2 одсто и трајних производа за 31,9 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана