Повећан кредитни рејтинг Србије

Глас Српске
Повећан кредитни рејтинг Србије

БЕОГРAД - Највећа бонитетска кућа на свијету "Дан и Бредстрит" повећала је у мартовском извјештају рејтинг Србије са високоризичних DB5а на DB4d, што је први пут сврстава у групу земаља са умјереним ризиком пословања.

Од европских земаља овој групи припадају и Aлбанија, Бугарска, Румунија, Македонија и Турска, јавиле су агенције.

Рејтинг који ова кућа додјељује одређеној земљи указује на ризик пословног окружења у тој земљи и даје информацију о ефикасности плаћања ка иностранству, као и о исплативости потенцијалних инвестиција.

На повећање рејтинга Србији, наводи се у извјештају, утицала су бројна позитивна економска и политичка кретања, а изгледе за макроекономску стабилност земље у великој мјери помогао је споразум са Међународним монетарним фондом (ММФ).
У "Дан и Бредстриту" за наредни период очекују да ће инфлација и дефицит текућег рачуна бити далеко испод проблематичног нивоа достигнутог у 2008. години.

У региону и даље највећи рејтинг има Словенија (DB2c), а за њом слиједе Грчка (DB3c), Хрватска и Мађарска (DB3d), Бугарска, Румунија и Aлбанија (DB4а) и Македонија (DB4b). Нижи рејтинг од Србије у региону има БиХ са рејтингом (DB6а).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана