Повећан број малих и средњих предузећа у Српској

Марина Чигоја
Повећан број малих и средњих предузећа у Српској

БAЊA ЛУКA - У 2008. години у Републици Српској је повећан број малих и средњих предузећа (МСП) и радњи за око осам одсто, чиме је забиљежен и раст укупног прихода у њима, говоре прелиминарни подаци којима располаже Aгенција за развој малих и средњих предузећа РС.

Директор Aгенције Слободан Марковић је истакао да је пословање МСП у овој години значајно отежано због утицаја свјетске економске кризе, али и "због опште атмосфере створене око кризе и најава мјера штедње".

- За сада, посљедице о којима се пуно говори нису још увијек алармантне, али праву слику имаћемо тек послије прикупљања кварталних извјештаја за 2009. годину.  Извјештај о стању у 2008. години је готов у радној верзији и у наредним данима Влада РС требало би о њему да расправља прије него што буде упућен у Парламент РС - нагласио је Марковић.

Он је рекао да банке нису претјерано пооштравале услове кредитирања ових предузећа, али су одлучиле да се додатно кадровски оспособе, односно да унајмљују консултанте и домаће експерте и "сиђу" директније у предузећа у поступку обраде кредитних захтјева.

- Ово нам говори да банке постају значајно одговорније према клијенту и његовим ризицима у случају да му се одобри кредит. Ово у једну руку помаже предузећима јер ће прије или касније они који одобравају кредите сносити одговорност за лоше пласмане. У РС се већ прича о могућностима да ће за неке лоше пласмане, ипак, ризик и одговорност сносити банка и њени службеници - нагласио је Марковић.

Када су у питању кредити ИРБ-а, додао је да је за њих интересовање велико, али да је квалитет понуђених пословних и развојних планова веома низак.

- То је основни разлог за незадовољавајуће мали број пласмана. У РС се спрема формирање гарантног фонда, као полуге за подршку МСП и радњама - нагласио је Марковић.

Статистика

- Од укупног броја производно-услужних предузећа којих у РС има 13.493, из категорије МСП је 13.433, односно мала и средња предузећа у РС чине 99,56 одсто предузећа. Од укупног броја МСП у РС око 77 одсто су микро (до десет радника) око 18 одсто мала (до 50), а остало средња (до 250 радника) - истакао је Слободан Марковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана