Повећан број фирми у блокади

Јелена Бјелица
Повећан број фирми у блокади

Бањалука - У БиХ је почетком овог мјесеца 35.846 предузећа имало блокиран бар један рачун у банци, што је за 534 више у односу на новембар, подаци су Централне банке БиХ.

- Укупно је блокиран 58.541 рачун пословних субјеката код банака. Прошлог мјесеца блокираних рачуна је било укупно 57.409 - подаци су ЦБ БиХ.

На списку блокираних нашла су се велика предузећа, мале продавнице, услужне радње, удружења, спортски клубови, па чак и политичке странке.

Међу странкама којима је блокиран рачун и даље се налази рачун Градског одбора СДС-а Бањалука, општинских одбора Социјалистичке партије у Шипову и Добоју, Народне радикалне странке и општинског одбора ПДП-а, али се не наводи која је општина у питању.

Између осталог, рачун је блокиран и шумским газдинствима "Чемерница" из Кнежева, "Борја" из Теслића и "Јасеник" из Братунца као и "Мосор" из Шипова.

Блокирано је и неколико рачуна бањалучког хотела "Атина", Факултета козметологије и естетике из Бањалуке, предузећа "Добојпутеви", "МБ Кекеровић", "Јелшинград", "Душанић" из Прњавора, "Енергоинвест" из Источног Сарајева и Бањалучког велесајма.

Директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац истакао је да подаци о повећаном броју блокираних рачуна указују на све гори положај привредних друштава.

- Наша интерна криза, коју вучемо већ годинама, и свјетска економска условљавају све теже услове пословања. У што скорије вријеме је неопходно предузети додатне напоре за растерећивање привреде - рекао је Грабовац.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић слаже се с тврдњом да је све већи број предузећа са блокираним рачунима један од главних показатеља лошег стања у привреди.

- Један од разлога због чега се објављују блокирани рачуни је да пословни субјекти знају с ким могу да сарађују, а ко је у лошем финансијском стању -  казао је Милић.

Намети

Грабовац је нагласио да је објављивање списка блокираних рачуна корисно из више разлога.

- Најважније је да се укаже на изузетно лош положај привредника како би надлежни схватили да више нема времена за губљење, него да је потребно видјети који су то потези који у најкраћем времену могу да олакшају пословање у привреди - казао је Грабовац и додао да би свим привредним друштвима најзначајније било растерећивање од намета у виду пореза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана