Потврђен пакет помоћи за Aтину

Глас Српске
Потврђен пакет помоћи за Aтину

БРИСЕЛ - Лидери земаља еврозоне одобрили су протеклог викенда на ванредном састанку у Бриселу финансијску помоћ Грчкој у износу од 110 милијарди, чиме су озваничили споразум Европске уније и Међународног монетарног фонда о помоћи Aтини у наредне три године и још једном потврдили да је страх од ширења грчке кризе основан.

У замјену за трогодишњи зајам Aтина мора примијенити драстичне мјере штедње.

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је да ће све институције, укључујући Европску централну банку, употријебити сва расположива средства да осигурају стабилност евра и еврозоне.

- Бранићемо евро свим снагама. Имамо неколико инструмената на располагању и то ћемо искористити - рекао је Барозо, пренијеле су агенције.

Детаљан план помоћи Aтини требају још да одобре и министри финансија ЕУ.

На ванредном састанку у Бриселу лидери еврозоне изнијели су и приједлоге о формирању механизма европске стабилизације за очување финансијске стабилности и обавезали се да ће убрзати планове за смањење дефицита.

Договорено је да буду пооштрени буџетски прописи ЕУ, да се уведу оштрије санкције због пробијања рокова отплате дуга, као и механизми праћења дефицита и конкуренције.

Њемачка канцеларка Aнгела Меркел и француски предсједник Никола Саркози позвали су своје европске партнере на увођење јаче супервизије и примјену стриктнијих правила на финансијском тржишту, како би се избјегле дужничке кризе, сличне оној која је Грчку довела пред сам руб банкрота.

Италијански премијер Силвио Берлускони упозорио је да се цијела еврозона већ налази у "ванредном стању".

Велика Британија

Министар финансија Велике Британије Aлистер Дарлинг казао је да ова земља неће учествовати у оснивању фонда ЕУ за финансијску помоћ. Навео је да Британија неће угрозити опоравак, али када се ради о подршци евру "очигледно то треба да ријеше земље еврозоне, а не ми". Дипломате ЕУ рекли су да треба да се оснује једна врста "банке" са неискоришћеним средствима буџета ЕУ који би онда служио као "базни капитал" за позајмицу 60 милијарди евра на тржишту обвезница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана