Потврде о квалитету посједује 526 предузећа

Ведрана Кулага
Потврде о квалитету посједује 526 предузећа

БAЊA ЛУКA - У Републици Српској укупно 526 предузећа посједује међународно признате сертификате за квалитет својих производа, а у фази добијања одређених сертификата налази се још око 80 предузећа.

Kазала је самостални стручни сарадник за квалитет у Подручној привредној комори Бања Лука Мира Поповић. Она је истакла да је највише предузећа са међународним сертификатима регистровано у прехрамбеној и прерађивачкој индустрији.

- На подручју Српске 424 предузећа посједује ICO 9001 ознаку за управљање квалитетом, 51 предузеће је власник сертификата HHCCP који се односи на безбједност хране, односно ограничавање минималне стопе ризика да се на инострано тржиште пласирају производи са евентуалним неправилностима - рекла је Поповићева.

Поповићева је појаснила да посједовање одређених међународних признања за предузећа из РС, позитивно утиче на њихов статус на свјетском тржишту.

- Поред тога, једно предузеће има сертификат управљања ризиком, два су власници система управљања храном, док пет предузећа посједује сертификат за управљање безбједности и заштите на раду - додала је Поповићева.

Према подацима Привредне коморе РС међународни сертификат за безбједност производа у Српској посједује укупно девет предузећа, а међународни сертификат за заштиту животне средине и повећање еколошке свијести, односно ИСО 14 001, има 24 предузећа.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Милан Цвијић казао је да је буџетом РС за ову годину, издвојено 600.000 марака за управљање система менаџмента квалитетом.

- У току је обрада 104 захтјева која су упутили пословни субјекти из РС на јавни позив за успостављање система квалитета за 2009. годину - рекао је Цвијић и подсјетио да се поменута средства додјељују малим предузећа која запошљавају до 49 радника за плаћање консултација у процесу успостављања система квалитета.

Извоз

Мира Поповић је подсјетила да је прије пет година у Српској било тек 50 предузећа која су посједовала сертификате за међународне стандарде. Она је додала би у наредном периоду међународне сертификате могло да добије још око 600 предузећа, што ће додатно повећати број наших фирми који ће своје производе моћи извозити на страно тржиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана