Потрошња пива у Србији пала за трећину

Агенције
Потрошња пива у Србији пала за трећину

Београд - Потрошња пива у Србији смањена је у прошлој години за 33 одсто у односу на 2008. годину када је избила глобална економска криза.

Пивовпије су 2008. попиле шест милиона хектолитара пива, док је прошле године цијела пиварска индустрија у Србији продала око четири милиона хектолитра.

Генерални директор "Апатинске пиваре" Драган Радивојевић је указао да се са сличним проблемом суочавају и неке друге компаније у Србији које се баве производњом и продајом сличних производа.

- Реч је о фундаменталној промени у пивској индустрији Србије. То смањење је резултат пада куповне моћи грађана који немају довољно новца да задовоље своје потребе - казао је Радивојевић.

Он је указао да, осим економске кризе и пада животног стандарда, на смањење потрошње пива, утиче и то што се млади, који највише конзумирају пиво, исељавају из земље и што постоји проблем и са старосном структуром становништва.

- Уз то је и велика незапосленост код младих, што је додатан проблем не само за пиварску индустрију, већ и за остале привредне гране и целу земљу - истакао је Радивојевић и навео да потрошачи све више купују јефтиније пиво.

Пад потрошње одразио се и на пословање српских пивара, које имају лошије финансијске резултате него ранијих година. Према подацима српских пивара са истим проблемом се суочавају и остале земље региона, али је он далеко мањи него у Србији и износи између пет и седам одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана