Потрошачи у РС не знају поријекло меса

Марина Чигоја
Потрошачи у РС не знају поријекло меса

БAЊAЛУКA - Због непостојања законских аката који би обавезали трговце да истакну декларације на увозном месу, потрошачи у Српској једу месо сумњивог квалитета, најчешће из Aргентине и Бразила, а домаћи произвођачи трпе велику штету, рекао је предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара РС Владимир Усорац.

- То је велики проблем и за произвођаче и за потрошаче. У БиХ се увози месо из Бразила и Aргентине, гдје се животиње хране генетски модификованом храном, а увози се и месо којем је истекао рок и које не би смјело да се употребљава. Зато што нема никаквог правилника и зато што је код нас ова област потпуно неуређена, овдје се једе све, без обзира на то да ли је исправно или не - казао је Усорац.

Он је истакао да декларације на месу код нас уопште не постоје и да се не зна из које државе оно долази.

- Нема никакве евиденције, једноставно смо препуштени да једемо шта нам се нуди, па шта буде. Стално упућујемо иницијативе да се наши правилници пооштре. Не тражимо да буду ништа оштрији од оних у ЕУ већ, једноставно треба рећи шта може да се увози, а шта не - нагласио је Усорац.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства РС Мирослав Миловановић рекао је раније да се припремају законски и подзаконски акти којима ће се велики трговински центри обавезати на јавно истицање декларације на увезеном месу.

Миловановић је истакао да о овом питању Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства РС свакодневно стижу приговори, како потрошача тако и домаћих произвођача.
- Једини начин борбе против увозног лобија је стимулација домаће производње како би домаћи производи били конкурентни увозним - рекао је Миловановић.

Генерални секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић каже да потрошачи сада купују месо којем не знају ни рок трајања ни поријекло.

- Чињеница је да не знамо шта купујемо. Када би барем знали да ли је домаће или увозно, могли бисмо на неки начин да се према томе оријентишемо. Без обзира на то што не знамо какво месо купујемо и одакле је, оно је код нас још увијек најскупље у региону. Ту најгоре пролазе потрошачи, али и домаћи произвођачи који се суочавају са ниском откупном цијеном живе стоке. Јасно је да ту неко остварује велику зараду - нагласио је Петровић.

Закон

Драгован Петровић је истакао да је у припреми закон о заштити потрошача на нивоу РС у којем ће представници потрошача настојати прецизно да дефинишу проблем декларисања производа, прије свега меса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана