Потрошачи у РС не познају своја права

Ведрана Кулага
Потрошачи у РС не познају своја права

БAЊA ЛУКA - Иако је заштита права потрошача у Републици Српској протеклих година знатно побољшана, ниво њихове заштите још није на задовољавајућем нивоу. Потрошачи у РС и даље најчешће имају проблема са рекламацијом прехрамбених производа и комуналних услуга.

Рекао је јуче "Гласу Српске", поводом обиљежавања 15. марта Свјетског дана заштите права потрошача, секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић и додао да је заштите потрошача у Српској далеко испод европског нивоа.

- У односу на период од прије четири године, постигнути су одређени помаци у побољшању позиције потрошача. Сада потрошачи у РС донекле знају која су њихова права.  Најчешће се јављају проблеми око рекламације прехрамбених производа и комуналних услуга - рекао је Петровић.

С обзиром на то да у Закону о заштити потрошача БиХ има одређених недоречености, Петровић је нагласио да би током ове године требао да буде израђен и Закон о заштити потрошача РС.

Представници Министарства трговине и туризма РС јуче су, поводом Дана потрошача, на Тргу Крајине у Бањој Луци подијелили промотивни материјал ради бољег упознавања јавности са правима и начинима заштите потрошача.

Виши стручни сарадник за заштиту потрошача у овом министарству Марица Ђокић оцијенила је да тренутно стање заштите права потрошача није задовољавајуће, али да је далеко изнад нивоа из претходног периода, у чему значајну улогу има и сарадња са удружењима потрошача.

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ јуче је саопштено је да је у БиХ неопходно активније реализовати политику заштите потрошача.

У саопштењу се додаје да се у реализацију политике заштите потрошача активније морају, поред овог Министарства, укључити и друге релеванте институције.

Свјетски дан заштите права потрошача обиљежен је у тржним центрима у Српској који су за купце припремили посебне погодности и на тај начин указали на спремност да шире и повећавају свијест о правима потрошача у РС.

У Републици Српској дјелује девет удружења, која су испунила услове за упис у регистар који води Канцеларија за заштиту потрошача при Министарству трговине и туризма РС, а којима се потрошачи из цијеле РС могу обратити поводом заштите својих права.

"ДОН"

Поводом Свјетског дана заштите потрошача приједорско Удружење грађана "ДОН" дијелило је промотивни материјал становницима Приједора намијењен информисању и образовању потрошача. Ову активност у Приједору организовала је Aсоцијација потрошача РС уз подршку Министарства трговине и туризма РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана