Потрошачи не знају своја права

Далиборка Секулић
Потрошачи не знају своја права

БAЊA ЛУКA - Права потрошача у Републици Српској највише се крше када је ријеч о рекламацији производа, пружању одређених услуга и надокнади штете.

Предсједник Удружења потрошача Републике Српске Драгован Петровић каже да су за кршење њихових права дијелом криви и сами потрошачи који нису довољно информисани о својим правима.

- Бацањем рачуна и необраћањем пажње на декларацију и рок трајања производа, потрошачи долазе у неугодну ситуацију да неисправну робу не могу да врате. Када су за неисправан производ дали малу своту новца, потрошачи у већини случајева избјегавају рекламације - објаснио је Петровић.

Информисаност и едукација потрошача, према његовим ријечима, веома су важни да би са одређеним претходним знањем људи знали на шта да обрате пажњу при куповини прехрамбене и техничке робе.

Предсједник Удружења трговаца БиХ Петар Милановић нагласио је да наношење штете и непоштовање потрошача није ни у интересу трговаца.

- У политици сваког озбиљног трговца и трговачке организације, потребе потрошача се стављају на прво мјесто и настоје се у што већој мјери поштовати. Ово је основна премиса пословања - истакао је Милановић.

Министарство трговине и туризма РС лани је издвојило 100.000 марака за заштиту потрошача Српске, а у регионалним удружењима потрошача сматрају да је овај износ недовољан да би се заштита потрошача у РС подигла на виши ниво.

Брошуре

Драгован Петровић казао је да ће ускоро потрошачима бити доступна брошура о генетски модификованим организмима у исхрани људи. Удружење потрошача Републике Српске до сада је издало осам тематских водича са законима који штите одређена права потрошача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана