Потребно даље инвестирање у БиХ, посебно у реални сектор

Агенције
Потребно даље инвестирање у БиХ, посебно у реални сектор

Сарајево - Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић и делегација Европске банке за обнову и развој констатовали су током састанка у Сарајеву да је потребно даље инвестирање у БиХ, док су се представници ЕБРД-а посебно интересовали за могућност повећања кредитирања реалног сектора, преносе агенције.

Делегација ЕБРД-а, коју предводи директор за САД Џејмс Хадсон, нагласила је јуче да је највећи дио кредитног портфолија ове банке за индустријску производњу предвиђеног за западни Балкан, намијењен управо за БиХ, те очекује да ће и будућа стратегија остати једнако фокусирана на приватни сектор.

Козарић је истакао да БиХ има велике потенцијале који би требало да буду мотивишући за потенцијалне инвеститоре, додавши да се може очекивати да улазак Хрватске у ЕУ буде додатни подстицај властима у БиХ да ураде нешто више на подстицању раста.

Он је нагласио да је ЕБРД врло важан институционални инвеститор за БиХ, саопштено је из Централне банке БиХ.

С обзиром да БиХ нема приступ европским фондовима као земља са статусом кандидата, Козарић је истакао да је важно то што је и током глобалне финансијске кризе ЕБРД остао подршка пројектима у инфраструктури, финансијском и приватном сектору.

Према његовим ријечима, ЕБРД је до краја 2011. године, одобрио око 1,4 милијарде евра, а прошле године 125 милиона евра за инфраструктурне пројекте, електроенергетски и приватни сектор.

Директори агенција за банкарство Републике Српске Славица Ињац и Федерације БиХ Златко Барш током састанка упознали су делегацију ЕБРД-а о показатељима и стању у банкарском сектору, те истакли да смањена кредитна активност није узрокована рестриктивном регулативом, него тиме што банке опрезније процјењују ризик.

Директор Агенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић упознао је представнике ЕБРД-а са програмом осигурања депозита, те процентима покривености.

Посјета представника ЕБРД уприличена је јуче у склопу редовних годишњих консултацијских посјета представницима влада и пословног сектора земаља у којима ЕБРД инвестира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана