Потребни подстицаји и нижи намети

Јелена Бјелица
Потребни подстицаји и нижи намети

Бањалука - Благовремена реализација подстицајних мјера, што већа улагања у пољопривреду и енергетски сектор, растерећење привреде и стимулисање приватних инвестиција неке су од мјера које, сматрају економисти, треба што прије предузети како би се побољшало стање у привреди у Републици Српској.

У Међународном монетарном фонду (ММФ) поново су нагласили да се у БиХ морају спровести неопходне реформе како би грађани убрзо могли осјетити побољшање животног стандарда, те да за 2013. годину предвиђају само скромни раст за БиХ, ако га уопште буде.

Економски аналитичар Зоран Павловић истиче да пад прилива у пензиони и здравствени фонд и скоро изједначен број пензионера и запослених у Српској говоре о томе да се неке реформе у домену економије морају што прије предузети.

- Треба радити на растерећењу привреде и стимулисању приватних инвестиција. Такође се мора инвестирати у поједине секторе који имају тржиште а не да се, ради смањивања трошкова, отпуштају радници и смањују плате - казао је Павловић за "Глас Српске".

У Привредној комори РС су истакли да су неке од мјера за очување домаће привреде доношење новог закона о раду, благовремена реализација подстицајних мјера и укидање фискалних и парафискалних намета.

- То су комуналне накнаде, накнаде за нотарске услуге у геодетској управи, накнаде које привредни субјекти плаћају приликом реализације привредних возила, накнаде за регистрацију привредних субјеката - казао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Економиста Aлександар Стојановић сматра да треба што више улагати у пољопривреду.

- То је једна од ријетких грана у којима смо конкурентни и за коју имамо природне ресурсе - каже Стојановић.

Појашњава да Српска има велике ресурсе за пољопривредну производњу, као што су Семберија, Подриње, Лијевче поље…

- То је огроман ресурс који би могао да производи вишкове за извоз, али томе се не придаје пажња. Умјесто тога, од 2010. године, када је за већину производа омогућен бесцарински увоз, увозе се велике количине пољопривредних производа. Све те земље које извозе на наше подручје дају високе субвенције својим пољопривредним произвођачима и онда су њихови производи јефтинији у односу на наше, јер пољопривредни произвођачи имају или занемариве или никакве субвенције - рекао је Стојановић.

Додаје да осим пољопривреде треба улагати и у енергетски сектор.

- По мом мишљењу, улагања у индустрију нису реална јер су остале земље много конкурентније од нас - истакао је Стојановић.

Обавезе

Павловић истиче да треба вратити услове пословања из 2010. године.

- Свако ко региструје самосталну занатску радњу и пољопривредно домаћинство треба годину да буде ослобођен свих обавеза. Да би неко успјешно пословао, мора прво стати на ноге па тек онда плаћати намете - сматра Павловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана