Потребне уштеде на свим нивоима власти

Марина Чигоја
Потребне уштеде на свим нивоима власти

БAЊAЛУКA - На свим нивоима власти у БиХ неопходно је предузети мјере уштеда с циљем одржавања макроекономске и финансијске стабилности, закључили су премијер Републике Српске Милорад Додик и шеф Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) Костас Кристоу.

Они су јуче на састанку у Бањалуци констатовали да је Република Српска испунила услове за шесту траншу из стенд-бај аранжмана БиХ са ММФ-ом.

- Влада Републике Српске испунила је и препоруке ММФ-а када се ради о уштедама у буџету, чиме је додатно стабилизована макроекономска ситуација у Српској - саопштено је из Бироа Владе РС за односе с јавношћу.

Додик и Кристоу усагласили су се да ће у идућој години бити неопходно предузети потребне мјере како би се унаприједило стање у пензијском и сектору здравственог осигурања.

Састанку са делегацијом Мисије Међународног монетарног фонда у Бањалуци присуствовао је и министар финансија РС Aлександар Џомбић који је у недјељу разговарао са представницима ММФ-а.

Џомбић је тада истакао да је Република Српска испунила све услове за одобравање шесте транше аранжмана од 130 милиона марака за БиХ, од чега РС припада 30 милиона.

Он је додао да је Српска испунила све услове и реализовала све преузете мјере уштеда.

- Процјене представника ММФ-а и Министарства финансија РС су да ћемо издржати квантитативне мјере уштеде све до краја године, односно да ћемо чак извршити и нешто више уштеда од предвиђених - казао је Џомбић.

Нагласио је да би шеста транша БиХ могла да буде уплаћена у децембру, односно послије 10. децембра, послије посљедњег састанка представника ММФ-а.

Буџет

Говорећи о буџету Републике Српске, Aлександар Џомбић је рекао да је на састанку са Мисијом ММФ-а било ријечи и о оквиру за идућу годину, али да се чека усвајање оквирних буџета да би се могло разговарати о евентуалним позицијама за уштеде. Он је нагласио да би буџет РС за 2011. годину требало да се креће између 1,6 и 1,65 милијарди марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана