Потребне додатне мјере за економску стабилност

Агенције
Потребне додатне мјере за економску стабилност

Сарајево - Власти БиХ упутиле су ново писмо намјере ММФ-у у коме наводе да је економска ситуација данас тежа него у вријеме када је склопљен аранжман са том међународном финансијском институцијом, тако да ће морати да буду уведене додатне мјере и уложени нови напори да би била одржана економска стабилност БиХ, јавиле су агенције.

Власти БиХ напомињу да је ће додатне мјере бити потребне иако је направљен добар напредак у провођењу мјера из аранажмана, чиме су обје стране задовољне.

У додатном писму намјере власти у БиХ и пратећег документа, који су израдили стурчњаци ММФ-а, наглашава се да је укупна економска ситуација тежа него што се очекивало када је програм дизајниран и да посљедњи економски индикатори показују опадање економске активности због мање потражње главних економских партнера, суше која је погодила пољопривреду и слабе домаће производње.

 У писму намјере које је послато у овом мјесецу, наводи се да се због тога очекује пад бруто домаћег производа /БДП/ ове године за 0,75 одсто. 

Уз то, с обзиром на скромни раст који се предвиђа у еврозони и другим економским партнерима БиХ у 2013. години, домаће власти очекују да ће БДП наредне године расти за мање од један одсто, с изгледима за даље снижење.

У допуњеном писму намјере власти БиХ навеле су додатне мјере које предузимају с циљем очувања фискалне стабилности попут свеобухватне реформе пензионог система у Федерацији БиХ, која је припремљена у консултацијама са ММФ-ом и Свјетском банком, преносе федерални медији. 

- Циљ ове реформе јесте да се људи задрже дуже у активној служби, укључујући раст старосне границе за одлазак у пензију, одвраћање од пријевременог пензионисања - истиче се у писму и додаје да ова стратегија треба да буде усвојена до краја марта. 
Власти у БиХ обавезале су се и да уведу више реда у рад јавних компанија. 

ФБиХ ће, наводи се, ојачати закон о буџетима у консултацији са ММФ-ом, с циљем да буде појачана способност да буду проведена ограничења потрошње на нижим нивоима власти, ванбуџетским фондовима и јавним компанијама. 

И ова структурална одредба треба да буде проведена до краја марта. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана