Потребна сарадња ратара и произвођача

Глас Српске
Потребна сарадња ратара и произвођача

БAЊA ЛУКA - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоје Братић сматра да је неопходно створити јединствен циклус пољопривредне производње и прехрамбене индустрије, чиме би се и радници и домаћа производња успјешније одупрли негативном утицају глобалне економске кризе, јавила је Срна.

- Повезивање пољопривредних произвођача, посебно повртлара и воћара са ових простора у један затворени ланац са производним процесом "Витаминке" у Бањој Луци је нешто што треба да буде будућност и пољопривредника и ове прехрамбене индустрије, чиме би се могао ублажити, па и спријечити негативан утицај глобалне економске кризе - рекао је Братић.

Он је у петак, након обиласка производних погона "Витаминке" рекао да је постигнут договор са руководством ове фирме о укључивању повртлара и воћара у процес производње хране с циљем обезбјеђења пласмана воћа и поврћа, као неопходне сировине прехрамбеној индустрији.

Члан Управе "Витаминке" Жарко Микић рекао је да је ове године, само за транспорт повртларских култура из увоза, ова фирма платила 1,5 милион марака, наглашавајући да би ова средства била вишеструко кориснија да су уложена у развој домаће пољопривреде, прије свега у изградњу система за наводњавање и сличне дугорочне инвестиције којима би се обезбиједила сировина за прехрамбену производњу.

- Нажалост, први пут морамо констатовати да су са запада почели долазити врло непријатни економски и финансијски удари, пошто су изостале и неке већ договорене наруyбе - рекао је Микић.

Напоменуо је да је "Витаминка" већ годинама један од највећих произвођача хране у БиХ који је обезбиједио најреспектабилније свјетске ХAСAП стандарде за квалитет хране.

Микић је нагласио да то није довољно за успјешан извоз, јер су земље из окружења увеле различите системе како би спријечиле увоз производа конкурентских фирми.

- То представља проблем свим квалитетним произвођачима из БиХ - нагласио је Микић.

Фабрика запошљава више од 250 радника, који имају просјечну плату око 550 марака, те двоструко већи број сезонске ране снаге. Микић је нагласио да руководство "Витаминке" очекује да ће финансијски показатељи пословања ове фирме бити на нивоу прошлогодишњих, уз могући финансијски пад у физичком обиму пословања због смањења извоза. Он тврди да ће и поред свих тешкоћа "Витаминка" у потпуности обезбиједити домаће тржиште са својим производима.

- Очекујемо да ће промет бити као и лани и да ћемо премашити 30 милиона марака и мислимо да је то у оваквим условима јако задовољавајуће - нагласио је Микић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана