Потребна реформа тржишта рада и јавног сектора

Агенције
Потребна реформа тржишта рада и јавног сектора

Сарајево - Дугорочни програм структуралних реформи у БиХ, Србији, Црној Гори, Македонији, Албанији и Косову мора бити усмјерен на привлачање већих трговинских и финансијских токова, реформу тржишта рада и јавног сектора, саопштено је из Канцеларије Свјетске банке у БиХ, преносе агенције.

Лоша економска ситуација у еврозони одражава се на економске активности и приходе у БиХ, Србији, Црној Гори, Македонији, Албанији и Косову, који су након раста од 2,6 одсто у прошлој години смањени на један одсто у 2012. години,

У свјетлу много скромнијих изгледа за раст него прије кризе и великих социјалних притисака, државе југоисточне Европе требало би да донесу и хитно проведу амбициозније програме структуралних реформи с циљем раста и отварања радних мјеста.

- Уз велики ниво јавног дуга и финансијски притисак, већина земаља је донијела програме фискалне консолидације - наводе из Свјетске банке и додају да је финансијски сектор у БиХ, Србији, Црној Гори, Македонији, Косову и Албанији и даље у релативно добром стању, али да су ризици повећани, посебно имајући у виду опасност од ширења кризе из Грчке.

Из Свјетске банке истичу да је значајно да власти наставе да предузимају проактивне мјере и захтијевају од банака да осигурају резерве и појачају отпорност сектора.

Што се тиче дугорочнијег периода, како истичу из Свјетске банке, државе југоисточне Европе имају историјску прилику да искористе предности европског “воза конвергенције” и смање разлике у приходу по становнику у односу на развијене “старе” земље ЕУ, али само уз провођење одговарајућих политика и реФорми.

Свјетска банка представиће сутра у Сарајеву економски извјештај за југоисточну Европу у којем су разматрана недавна економска догађања у региону, укључујући досадашњи утицај кризе евра, као и кључне изазове политика које се односе на стабилност и дугорочни раст у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана