Потребна координација општина и Владе РС

Светлана Душанић
Потребна координација општина и Владе РС

БAЊA ЛУКA - Министри у Влади Републике Српске представили су јуче у бројним општинама Српке мјере за ублажавање посљедица свјетске економске кризе које Влада РС планира да проведе.

Министри су закључили да без добре координације локалне заједнице са Владом РС не може бити ни успјешне реализације подстицајних мјера Владе на превазилажењу свјетске  економске кризе.

Министар здравља Ранко Шкрбић је у Фочи и Вишеграду истакао да се неодговорно понашање у локалним заједницама неће толерисати. Указао је на потребу искоришћавања природних ресурса којима Фоча располаже, као што су хидропотенцијал, дрво и угаљ, али и пољопривреда, на којима треба градити путеве економског опоравка ове општине.

У том смислу, поменути су пројекат градње ХЕ "Горња Дрина" изградња малих хидроелектрана на ријеци Бистрици, те скоро налажење стратешког партнера за  рудник мрког угља "Миљевина".

Министар правде Џерард Селман је у Челинцу рекао да је циљ Владе да се умање ефекти кризе на привреду РС, што подразумијева прије свега смањење јавних трошкова, а при томе треба покушати задржати број запослених радника. Челиначки привредници су затражили од Владе РС да укине опорезивање топлог оброка, донесе мјере које ће спријечити злоупотребу боловања, истакли да је недопустиво спора рефундација трудничког боловања, те да обуздају запошљавање и потрошњу у администрацији на свим нивоима.

На састанку у Пелагићеву је истакнуто да је Влада РС пољопривредницима обезбиједила помоћ за прољетну сјетву од
10.000 тона нафте и 30.000 тона вјештачких ђубрива.

У Сокоцу ће криза, како је закључено на јучерашњем састанку, највише погодити дрвну индустрију која представља окосницу привреде, због чега су учесници од Владе затражили да више пажње посвете овом питању.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Бошко Томић је казао да су владине мјере усмјерене на подстицај извоза, субвенционисање камата, развој малих и средњих предузећа.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства РС Радивоје Братић представио је мјере за ублажавање посљедица економске кризе у општини Гацко и Билећа.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Јасна Бркић и министар унутрашњих послова Станислав Чађо учествовали су у јавним расправама у општинама Шамац и Брод.

Мјере Владе РС у општинама Пелагићево, Доњи Жабар и Лопаре представили министар индустрије, енергетике и рударства Слободан Пухалац и министар трговине и туризма Предраг Глухаковић. Томић и министар науке и технологије Бакир Aјановић представили су мјере Владе РС у Источном Старом Граду и Палама, а министар финансија Aлександар Џомбић у општини Љубиње.

Састанак

- Све примједбе које су министри чули током јавних расправа биће сумиране и разматране на састанку у Привредној комори РС, 5. фебруара - казао је Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана