Потребна храбра акција за раст привреде

Глас Српске
Потребна храбра акција за раст привреде

МAРСЕЉ - Шеф Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард упутила је у петак апел за предузимање "храбре акције" да би се подстакао раст свјетске привреде.

Представници Групе 7 најразвијенијих земаља састали су се у Марсељу да би размотрили "координисан одговор" на глобалне економске проблеме, пренијеле су агенције.

Састанак је услиједио након што је Организација за економску сарадњу и развој (OECD) прогнозирала успорење привредног раста у свијету ове године.

- Кључна порука коју желим да пошаљем јесте да државе морају да дјелују одмах и да буду храбре. Морају да спроведу своју економију кроз ову опасну нову фазу опоравка - рекла је Лагард.

У анализи "Фајненшел тајмса" о будућности банкарског система наводи се да је, три године након дна најгоре финансијске кризе у посљедњих 80 година, јасније него икада да је она још увијек ту, а посебно забрињава да се у неким сегментима, посебно у СAД и еврозони, криза погоршала.

Политичари и пословни сектор наглашавају да су кредити или недоступни или прескупи. Банке се жале да су им профити толико срезани да их инвеститори напуштају, а регулатори се у цијелој причи налазе у средини, раздвојени сумњама око тога да ли њихов природан одговор на кризу - доношење строжих правила - изграђује снажнији финансијски систем, као што би требало, или још додатно осакаћује посрнулу глобалну економију.

"Политички циркус"

На заједничком засједању оба дома америчког Конгреса предсједник СAД Барак Обама позвао је законодавце да окончају, како се изразио, "политички циркус" у Вашингтону и брзо приступе усвајању закона о запошљавању, који је упутио на Капитол хил.

Он је позвао Конгрес да усвоји економски пакет од скоро 450 милијарди долара, с циљем отварања нових радних мјеста у СAД, гдје незапосленост тренутно прелази девет процената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана