Потребна хитна реформа банака

Глас Српске
Потребна хитна реформа банака

ЊУЈОРК - Британски премијер Гордон Браун и француски предсједник Никола Саркози упутили су заједнички позив за спровођење хитне реформе финансијских тржишта, пренијеле су агенције.

Двојица лидера су, у чланку објављеном у америчком дневнику "Вол стрит журнал" уочи почетка састанка министара Европске уније у Бриселу, истакли да би ванредни порези на банкарске бонусе, требало да буду приоритет.

Према њиховом мишљењу, неприхватљиво је да порески обвезници покривају трошкове неуспјеха банака, а да при том немају никакве користи од њиховог успјеха.

Саркози и Браун су нагласили да економија због финансијске кризе више није национално, већ глобално питање, тако да и финансијски стандарди морају бити глобални.
- Морамо обезбиједити, да путем одговарајућих регулатива, финансијски сектор функционише на глобалном нивоу - наводи се у њиховом заједничком тексту у "Журналу".

Подносећи предбуџетски извјештај за идућу годину у британском парламенту, министар финансија Велике Британије Aлистер Дарлинг најавио је мјере за смањење великог буџетског дефицита од 300 милијарди долара.

Дарлинг је рекао да ће влада увести посебан једнократни порез банкама од 50 одсто, на све исплате бонуса у износу већем од 40.000 долара.

- Одлучан сам у намјери да се изборим за враћање новца у корист пореских обвезника. Једнократни порез на појединачне бонусе платиће банке, а не запослени у њима. Одмах ће бити уведене и мјере да се спријечи избјегавање ове пореске обавезе - рекао је Дарлинг.

Банкари

Незадовољство оваком врстом реформе изразили су банкари, који сматрају да ће они, а не банке бити погођени.

Дејвид Бјуик из "Би-Џи-Си" банке сматра да је ова одлука британских власти "потпуно је непотребна и кратковида, а донијета је зарад постизања краткорочних политичких циљева",

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана