Потраживања фирми већа од милијарду марака

Марина Чигоја
Потраживања фирми већа од милијарду марака

БAЊAЛУКA - Краткорочна потраживања 1.600 највећих предузећа у Републици Српској у првој половини ове године повећана су за милијарду марака или 20,8 одсто у односу на прошлу годину, те тренутно износе 4,8 милијарди КМ, показују подаци Привредне коморе РС.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић истакао је да су ненаплаћена потраживања један од највећих проблема привредника у Српској.

- Потраживања укупно 9.400 предузећа у РС прошле године износила су 3,8 милијарди марака. Повећање потраживања за чак милијарду марака додатно је угрозило и онако лошу ликвидност предузећа - нагласио је Благојевић.

Он је нагласио да потраживања 1.600 предузећа која су Aгенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге доставила завршни рачун чине око 80 одсто укупних потраживања предузећа.

Економисти истичу да оволики износ ненаплаћених потраживања ланчано води предузећа у позицију да не могу да измирују своје обавезе, не само једни према другима, него и према РС и радницима.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је у функционисању једне земље и привредних субјеката задужење нужно, јер у моменту када први у низу не плати свој дуг, он одмах увлачи и друге субјекте у тај ланац.

- По правилу су државни органи и владе генератори неплаћања, а то онда води ка беспарици. Повећање међусобних дугова у РС је само одраз неликвидности која већ неко вријеме постоји. Ситуација је компликована и због чињенице да ми немамо банке које прате неке инвестиционе пројекте, тако да се тиме додатно погоршава ситуација - казао је Павловић.

Он је истакао да је рјешење за овај проблем да се анализом тих међусобних односа покуша урадити нешто попут некадашњих мултилатералних компензација, којима се покушавало измирити обавезе без камате.

- Врло често се укупно задужење тиме успјело смањити - нагласио је Павловић.

Оптерећења

Зоран Павловић је истакао да је повољне услове за пословање које је Српска имала пореметила повећањем оптерећења на зараде и повећањем стопа доприноса.

- РС је тиме изгубила атрактивност за фирме из окружења. Не можете рачунати да ћете стабилизовати буџет тиме што ћете додатно оптеретити привреду која нема замаха - нагласио је Павловић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана