Потраживања достигла 3,96 милијарди марака

Марина Чигоја
Потраживања достигла 3,96 милијарди марака

Бањалука - Дуговања предузећа у Српској из године у годину се повећавају, а према посљедњим подацима Привредне коморе РС, краткорочна потраживања фирми достигла су 3,961 милијарди КМ.

Према подацима Привредне коморе, краткорочна потраживања на крају 2011. године повећана су за скоро четврт милиона марака у односу на крај 2010. године.

- Укупна краткорочна потраживања фирми у РС у 2011. години износила су 3,961 милијарду КМ, док су у 2010. години била 3,722 милијарде КМ, што значи да је за годину дошло до пораста дуговања за око 240 милиона КМ - рекао је предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић.

Он је истакао да растућа ланчана неликвидност и смањење нето обртног капитала предузећа представљају огроман проблем привредницима.

- Имамо доста примјера гдје су предузећа запала у тешкоће, не зато што су она сама лоше пословала, већ зато што су радили са онима који према њима нису измирили обавезе. Ако предузеће западне у неликвидност, онда га напуштају најбољи радници и долази до проблема реализације послова. Затим им и добављачи ускрате испоруке материјала због неплаћања и на тај начин падају све дубље у проблеме - рекао је Ђурић.

Савјетник генералног секретара Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран каже да је оволики износ потраживања предузећа још један показатељ изузетно лошег стања у привреди.

- Како се стање у економији погоршава, тако се и могућности измиривања обавеза додатно погоршавају из простог разлога јер недостаје новца у оптицају. Иако подаци за 2012. годину још нису доступни, сасвим је очекивано да је тренд повећања потраживања настављен и у тој години - нагласио је Гавран.

Он је истакао да је један од начина да се овај проблем барем мало умањи, да се по узору на земље из окружења законски регулишу рокови плаћања.

- Да ли ће то бити 45, 60 или 90 дана мање је важно, али једна од мјера би свакако могла бити да се фиксира временски период у коме се обавезе морају измирити - рекао је Гавран.

Додао је да је друга могућност да се размишља и о  "пребијању" дуговања.

- Када би, прије свега, јавне институције измиривале своје обавезе на вријеме, створила би се слободна новчана средства да и фирме могу на вријеме да измире обавезе према својим пословним партнерима. Код нас, нажалост, једна фирма другу стави на чекање, јер мора измирити обавезе према држави која је приоритет - казао је Гавран. 

Захтјеви

Привредна комора РС тражила је да се у Економску политику РС за 2013. уврсти могућност законског регулисања и уређивања  мултилатералне компензације, што је и прихваћено.

Поред тога, привредници су тражили и да се усвоји закон о измирењу новчаних обавеза, али то није прихваћено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана