Потрага за угљом

Марина Чигоја
Потрага за угљом

БAЊAЛУКA - Предузеће "Комсар енерџи РС" креће у истраживања угља на лежиштима у општинама Угљевик и Лопаре, а укупна инвестиција износи око 12,7 милиона марака.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић потписао је јуче у име Владе Српске два концесиона уговора за истраживања угља на лежиштима у Угљевику и Лопарама са предузећем "Комсар енерџи РС".

- Пројекат детаљних геолошких истраживања на лежиштима "Делићи и Пељаве-Тобут" у општинама Угљевик и Лопаре и на лежишту "Баљак" у општини Угљевик предвиђа инвестиције укупне вриједности од око 12,7 милиона КМ - саопштено је из Министарства индустрије, енергетике и рударства РС.

Концесија је додијељена на двије и по године, од дана закључења уговора, а у овом року концесионар је дужан да изврши истраживања и изради елаборат о класификацији и категоризацији резерви минералног ресурса.

- Досадашњим активностима 'Комсар енерџи' је показао озбиљност намјере да инвестира у РС и реализују пројекат изградње трећег термоенергетског блока ТЕ Угљевик који је веома важан за Српску, а посебно грађане општина Угљевик, Лопаре и Бијељина - истакао је Ковачевић и додао да је Влада опредијељена за привлачење нових инвестиција и подршку пројектима.
Услови и начин финансирања, укупна вриједност инвестиције, као и висина појединих улагања исказани су у студијама економске оправданости самоиницијативног захтјева за концесију на истраживање лежишта угља "Делићи и Пељаве-Тобут" и "Баљак" и у пројектима детаљних геолошких истраживања на овим лежиштима.

Прије потписивања уговора концесионар је уплатио једнократну концесиону накнаду од 215.684 КМ.

ТЕ Угљевик 3

- Детаљна геолошка истраживања предуслов су за наставак реализације пројекта изградње термоенергетског блока Угљевик 3 инсталисане снаге до 400 мегавата, која је гринфилд инвестиција процијењене вриједности око 400 милиона евра, истиче се у саопштењу Министарства финансија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана