Потрага за тајним рачунима богаташа

Приредила: Нада Вранковић
Потрага за тајним рачунима богаташа

Женева - Јавни тужилац из женевског кантона покренуо је судски поступак против огранка највеће британске банке HSBC у Женеви због тежег случаја прања новца, а у склопу истраге полиција је претресла просторије те банке.

Претресом су руководили државни тужилац Оливије Жорно и тужилац Ив Берто.

Истрага је услиједила послије недавних открића такозване афере "Свисликс", коју је објелоданио Међународни конзорцијум истраживачких новинара. Истраживачи су објавили повјерљива документа према којима су имућни клијенти банке избјегли плаћање стотина милиона долара пореза. Међу њима је и седам богаташа из БиХ, који су у швајцарској пословници HSBC-а на тајним рачунима држали 4,3 милиона долара. Због тога је провјере раније започела и Агенција за истраге и заштиту (SIPA) БиХ.

Тајне рачуне су имали и свјетски познати криминалци, пословни лидери, политичари и славне особе из свијета спорта, филма, музике и моде. На рачунима 106.000 клијената из 203 земље било је близу 100 милијарди долара. Многи од њих су умијешани у мутне послове, укључујући и везе са тероризмом.

Из женевског тужилаштва је саопштено да се поступак односи директно на банку, али да се може проширити на особе које би лично могле да буду осумњичене да су починиле кривично дјело прања новца или учествовале у њему. Кривични закон женевског кантона прописује да нека фирма може да буде судски гоњена независно од кривичне одговорности својих запослених, у случају да није предузела све потребне организационе мјере како би спријечила да се унутар ње појаве кривична дјела.

HSBC, највећа европска банка, извинила се својим корисницима и инвеститорима због праксе у својој филијали у Швицарској, наводећи да је то ствар прошлости. Банка је раније објавила да рад њене филијале у Швајцарској у периоду до 2007. године није био у складу са важећим стандардима, али да је њено пословање трансформисано у посљедњих неколико година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана