Потпуно заустављена производња у Бирачу

Марина Чигоја
Потпуно заустављена производња у Бирачу

БAЊA ЛУКA - Прекид испоруке руског гаса у БиХ довео је до потпуног заустављања производње у фабрици глинице "Бирач" у Зворнику, саопштено је у сриједу из ове фабрике.

БиХ у уторак је потпуно обустављена испорука гаса из Русије и Украније. Русија је у сриједу у потпуности прекинула снабдијевање Европе гасом преко Украјине, што представља кулминацију спора између Москве и Кијева који показују веома слабе назнаке брзог рјешења размирица око цијене.

У "Бирачу" истичу да у оваквој ситуацији више од хиљаду радника може остати без посла, док су истовремено угрожени и објекти и фабричка постројења.

- Фабрика није на вријеме обавијештена о постојању било каквог проблема, односно није јој остављен било какав рок или могућност припремних активности за заустављање производње, те је доведена у ситуацију да обуставу рада врши неплански, што за посљедицу може имати велике и несагледиве штете по саму фабрику, али и за њену околину - стоји у саопштењу.

Обустава испоруке гаса за ову фабрику значи апсолутну обуставу производње, наглашава се у саопштењу и додаје да фабрика годишње у производном процесу троши око 85 милиона стандардних кубика природног гаса, чиме се сврстава у највеће појединачне потрошаче овог енергента у БиХ.

Директор фирме "Гаспромет" из Источног Сарајева Миломир Драганић рекао је да РС нема никаквих могућности за додатно снабдијевање гасом, те да, док не буде регулисан доток цијела БиХ неће имати природног гаса.

- РС, као и цијела БиХ, трпи посљедице стања цјелокупног транзитног система гаса - истакао је Драганић. Он је рекао да РС нема сопствено складиште гаса и да због тога не може да реагује у оваквим кризним ситуацијама.

- Ми смо искључиво везани за стање гаса у међународном транзитном систему од Русије преко Украјине, Мађарске и Србије. Када нема дотока гаса у Србију, нема дотока гаса ни у БиХ - истакао је Драганић.

Котлане "Зворник стана" потпуно су обуставиле рад због прекида испоруке природног гаса БиХ, а без гријања је остало око 103.000 квадратних метара стамбеног и око 25.000 квадратних метара пословног простора. Зворник нема могућност да пређе на алтернативно гријање, чиме станови и пословни простори до даљег остају без гријања.

Потрошачи природног гаса у БиХ и у сриједу су били без тог енергента, потврдио је дежурни диспечер "БХ гаса" Владимир Видовић. У Кантоналном јавном комуналном предузећу за производњу и дистрибуцију топлотне енергије "Топлане Сарајево" на снази је ванредна ситуација.

Министар спољних послова БиХ Свен Aлкалај разговарао је у сриједу са премијером ФБиХ Неџадом Бранковићем и предсједником владе Кантона Сарајево Бесимом Мехмедовићем како би се координисале активности с циљем превазилажења актуелне кризе. Једна од предложених мјера је да Предсједништво БиХ организује хитну сједницу овим поводом и упути писма предсједницима Украјине и Руске Федерације.

Члан Предсједништва БиХ Харис Силајџић обавио је у сриједу низ консултација са званичницима у БиХ ради предузимања хитних мјера у вези са обуставом испоруке гаса БиХ.

И Србији је у потпуности обустављена испорука гаса, чије ће посљедице највише осјетити Војводина. Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да државне власти чине све како би, и поред прекида у испоруци руског гаса из Украјине, грађанима било обезбијеђено гријање. Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је да је гас с којим Србија у овом тренутку располаже - а ријеч је о око милион кубика из подземног складишта у Банатском двору - усмјерен приоритетним потрошачима и да су Србији "потребне одређене интервентне количине".

Испорука природног гаса из Русије у транспортни систем Хрватске потпуно је прекинута. Русија је потпуно прекинула испоруку гаса Словенији, Aустрији, Чешкој и Словачкој. Мађарска је смањила испоруке гаса великим индустријским потрошачима како би заштитила домаћинства, послије потпуне обуставе дотока гаса из Русије.

Снажно погођена свађом Русије и Украјине око гаса, Бугарска би могла поновно ставити у погон један од нуклеарних реактора електране Козлодуј чије је затварање било један од услова за приступање Европској унији.

Потпредсједник руског "Гаспрома" Aлександар Медведев оптужио је у сриједу Украјину да је затворила и посљедњи,  четврти гасовод по којем се руски гас испоручује Европи.
Медведев је новинарима у Берлину изјавио да је "Гаспром" физички онемогућен да испоручује гас у пуном обиму, мада користи алтернативне путеве - гасовод кроз Бјелорусију, "Јамал-Европа", "Плави ток", као и гас из подземних складишта у Европи.

Он је оцијенио да је ситуација веома тешка, а да посебно забрињава ситуацију на Балкану, гдје нема могућности за подземно чување гаса.

Чешки премијер Мирек Тополанек, чија земља предсједава Европском унијом од 1. јануара, упозорио је у сриједу да ће ЕУ одлучније интервенисати" ако испорука гаса Европи "не буде успостављена до четвртка. Састанак представника ЕУ и Русије о проблемима у испоруци гаса одржаће се у четвртак. ЕУ је најавила помоћ земљама западног Балкана.

Европска комисија

Европска комисија предложила је Москви и Кијеву да пошаље посматраче у Украјину ради мјерења количина гаса које пролазе између двије земље, објавио је у сриједу портпарол Европске комисије.

Украјински премијер Јулија Тимошенко пристала је у сриједу на моменталан долазак посматрачке мисије ЕУ која би надгледала испоруке гаса из Русије.

Преговори

Предсједник Украјине Виктор Јушченко предложио је руском предсједнику Дмитрију Медведеву обнављање преговора о транзиту руског гаса у Европу, саопштила је
прес-служба украјинског предсједника.

Јушченко је у писму Медведеву предложио да се обнови транзит гаса у обиму који је био 31. децембра 2008. године.

Гријалице

Трговачки ланац "Меркур" распродао је све гријалице у Сарајеву након престанка снабдијевања гасом, изјавила је портпарол "Меркура" Данијела Бићановић.

Према информацијама којима је располагала Бићановићева, Сарајлије су ишле чак у тржни центар "Меркура" у Коњиц у потрази за гријалицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана