Потписивање споразума за аутопут Бањалука - Млиништа

Срна
Потписивање споразума за аутопут Бањалука - Млиништа

Бањалука - Јавно предузеће "Аутопутеви Републике Српске" потписаће сутра у Бањалуци прелиминарни споразум о пројектовању и изградњи аутопута Бањалука – Млиништа, дионице Гламочани – Пут АВНОЈ-а, у дужини од 62 километра, са кинеском грађевинском компанијом "Синохидро корпорејшн лимитид".

Директор "Аутопутева Републике Српске" Душан Топић рекао је Срни да ће споразум бити потписан у оквиру реализације пројекта изградње мреже аутопутева у Српској, а да је сагласност дала Влада Републике Српске на сједници одржаној 20. новембра. 

Он је подсјетио да су преговори са кинеским партнерима почели прошле године, на основу њихове понуде и исказаног интереса да учествују у изградњи ове саобраћајнице, која ће представљати наставак европског коридора Е 661 Градишка – Бањалука, и то у правцу југа. 

"Предвиђено је да траса аутопута води од чвора жГламочаниж, преко Кола и платоа Мањаче, те даље западно од Мркоњић Града до мјеста Бараћи и, потом, ка граници са Федерацијом БиХ /ФБиХ/. Ова траса уцртана је и у Просторни план Републике Српске", рекао је Топић. 

Он је прецизирао да је укупна дужина саобраћајнице 93 километра, а кинески партнери заинтересовани су за прву дионицу на правцу од Гламочана до Пута АВНОЈ–а

Према његовим ријечима, о значају овог пројекта говори и чињеница да су за његову реализацију заинтересоване и ФБиХ и Хрватска, јер би аутопут Гламочани – Млиништа у догледној будућности требао да води кроз Ливањски кантон у ФБиХ, све до Сплита у Хрватској, чиме би била створена најкраћа и најбржа друмска веза између средње Далмације и централне Европе. 

"Интерес за учешће у реализацији дијела овог инфраструктурног пројекта кроз Републику Српску до сада је исказало неколико европских и регионалних компанија, али најодлучнији у намјери да овај пројекат реализују до краја за сада су представници кинеске компаније жСинохидрож, која је већ обезбиједила подршку кинеске жЕксим банкеж да кредитним аранжманом подржи изградњу ове саобраћајнице", рекао је Топић. 

Он је нагласио да Кина има обезбијеђена одређена финансијска средства, кроз посебне повољне кредитне аранжмане за финансирање инфраструктурних пројеката за државе југоисточне Европе, те да је амбасада Кине у БиХ крајем јула, доставила Министарству финансија Републике Српске писмо, којим се препоручује компанија "Синохидро" да обавља све активности у вези са пројектом. 

Топић је додао и да ће на основу прелиминарног споразума кинески партнери у наредном периоду приступити изради студијске и пројектне документације, неопходне за почетак завршних преговора о кредитном аранжману са "Ексим банком".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана