Потписано писмо намјере о изградњи фабрике за прераду метал силицијума

Агенције
Потписано писмо намјере о изградњи фабрике за прераду метал силицијума

Бањалука - У Бањалуци је данас потписано писмо намјере о изградњи производне линије за прераду силицијим метала на подручју општине Мркоњић Град која ће запошљавати 100 радника и у коју ће бити уложено 30 милиона евра, преносе агенције.

Писмо намјере потписали су потпредсједник Владе Републике Српске Јасмин Комић, начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић и оснивач групе “Металеге” Гвидо Дузи.

Потписивању је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик који је обећао да ће Српска подржати ову инвестицију.

Комић је рекао новинарима, након потписивања писма намјере, да ће фабрика почети са радом у наредне двије године, те да ће сва постројења бити урађена у складу са највећим еколошким и другим стандардима.

Он очекује да ће изградња ове производне линије бити од изузетног значаја за даљи развој Републике Српске.

- Влада Српске препознаје значај оваквих инвестиција и зато ће на сваки начин помоћи - рекао је Комић.

Начелник Мркоњић Града Дивна Аничић истакла је да ће данашњи дан ући у историју привредног развоја ове општине.

Она је обећала да ће, заједно са општинском администрацијом, бити на услузи инвеститору око свих активности у вези са изградњом фабрике.

Оснивач групе “Металеге” Гвидо Дузи рекао је да ће фабрика бити конструисана кориштењем најновијих технологија које су се појавиле на тржишту.

- Изградићемо сигурно најмодернију фабрику у Европи. Можемо одмах гарантовати да ће резултати бити квалитетнији од оних који су већ постављени у Европи - рекао је Дузи.

Амбасадор Италије у БиХ Рајмондо де Кардона захвалио је предсједнику Српске Милораду Додику што се лично заузео за ову инвестицију, као и министрима у Влади Српске, те начелници Мркоњић Града, а посебно Гвиду Дузију који је уложио напор за ову инвестицију, који је вјеровао у БиХ и Републику Српску.

- Ријеч је о томе да се у БиХ доведу нове технологије и искуства из других крајева цијенећи потенцијал ове земље - рекао је Рајмондо де Кардон.

Потписивању писма намјере присуствовали су министри у Влади Републике Српске, представници Привредне коморе Српске, послодаваца и синдиката.

Подршка изградњи изградњи производне линије за прераду силицијум метала

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Српска подржати изградњу нове производне линије за прераду силицијум метала у Бјелајцу код Мркоњић Града.

- Република Српска ће подржати ову инвестицију у обиму који смо већ преузели и реаговаће на свако отворено питање које се у току инвестирања евентуално догоди на овом пројекту - рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци, након што је присуствовао потписивању писма намјера о изградњи ове фабрике.

Додик је нагласио да је овај пројекат веома важан у садашњем времену, посебно ако се има у виду чињеница да глобална криза драматично утиче на запошљавање и радна мијеста.

- Овим пројектом у наредне двије године дефинитивно ће бити запослено више од 100 људи, док ће на самој реализацији пројекта бити ангажован веома значајан број људи - истакао је предсједник Додик.

Он је навео да овај пројекат оптимизма говори о томе да Република Српска има могућности и да јој нису затворена врата за развој.

Додик је рекао да Република Српска овим пројектом неће стати у сарадњи са италијанским партнерима, истичући да су велика очекивања Српске од пројекта “Средња Дрина”, који заједно ради са владама Италије и Србије.

- Очекујем да ће та динамика бити знатно побољшана већ у наредним седмицама - истакао је Додик.

Додик је изразио захвалност амбасадору Италије у БиХ Рајмонду де Кардони, који охрабрује италијанске инвеститоре да улажу у Републику Српску, као и свима који су учествовали у овом пројекту.

Он је рекао да Република Српска наставља да изграђује систем подршке пословној заједници који треба да обезбиједи њену конкурентност, док је представницима Српске преостао један важан задатак да пословне услове Српске презентују широј пословној заједници.

- Република Српска данас представља једно од мјеста гдје вриједи улагати и гдје постоји стабилност за то - закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана