Потписани уговори о испоруци сортимената

Агенције
Потписани уговори о испоруци сортимената

Бањалука - Директор “Шума Српске” Јаков Галић и директор за комерцијалне послове тог предузећа Зоран Стојичић потписали су данас годишње уговоре са представницима дрвопрерађивача Српске о испоруци разних врста шумских сортимената, преносе агенције.

Потписивању уговора присуствовали су предсједник Владе Српске Александар Џомбић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Мирослав Миловановић, министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић, те представници Привредне коморе Српске.

Џомбић је новинарима изјавио да је још прошле године уведена пракса да се по истеку текуће потписују уговори за наредну годину.

Он је појаснио да је до увођења овакве праксе било немогуће да дрвопрерађивачи организују своју производњу пошто нису знали на које количине сортимената могу рачунати.

- Прошле и ове године имали смо тематске сједнице и донијели закључак да уговори треба да се потпишу на вријеме како би дрвопрерађивачи могли да организују своју производњу и регулишу уговоре са инокупцима - навео је Џомбић.

Према његовим ријечима, предност приликом испоруке сортимената даје се предузећима која имају сједиште у Српској, затим финалним произвођачима, а послије тога полуфиналним произвођачима и осталим мањим пиланама.

Премијер Српске је истакао важност обезбјеђења дрвних сортимената за потребе дрвопрераде, код које је у порасту извоз на инотржишта и могућност новог запошљавања.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Мирослав Миловановић навео је да је потписан уговор са осам финалних и 46 полуфиналних дрвопрерађивача, додајући да је велики притисак на “Шуме Српске” у погледу обезбјеђивања сировине.

Он је истакао да је нагласак на што равноправнијој подјели средстава којима се располаже, због чега се овај посао ради врло одговорно и савјесно.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори Српске Лазо Шиник рекао је да је за план испорука за наредну годину карактеристично то да има довољних количина четинарских сортимената, док сортимената од лишчарског дрвета има у довољним количинама у источном дијелу Републике.

- Када је ријеч о снабдјевању лишћарима у западном дијелу, ту постоје капацитети који су већ изграђени захваљујући великим улагањима. Они су већ стекли респектабилност, а враћају се у систем и бивши капацитети који нису безначајни - навео је Шиник.

Према његовим ријечима, “Шуме Српске” понудиле су објективне количине сортимената.

Шиник је навео да се преко 60 одсто производа дрвопрераде из Српске пласира на тржиште ЕУ, као и да је у овој години дошло до повећања укупног извоза у области дрвопрераде у односу на прошлу годину.

Директор “Шума Српске” Јаков Галић истакао је да је уговорима предвиђено да дрвопрерађивачима буде достављена цјелокупна произведена годишња количина од око 1,8 милиона кубних метара свих сортимената.

- Према мом мишљењу, капацитети дрвопрераде су предимензионирани, већи су од могућности производње “Шума Српске”. Због тога има проблема са испорукама и ове године смо успјели да задовољимо око 90 одсто потреба дрвопрерађивача - рекао је Галић.

Он је истакао да се увијек води рачуна да уговорене количине не буду веће од производних могућности, те да је потребно испоштовати динамику уговорених испорука дрвопрерађивачима.

Галић је додао да је битно и да дрвопрерађивачи финансијски прате “Шуме Српске”, односно да плаћају своје обавезе према динамици која је предвиђена уговорима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана