Потписан уговор за идејни пројекат отварања рудника Љешљани

Срна
Потписан уговор за идејни пројекат отварања рудника Љешљани

Нови Град - Представници предузећа "Привредни препород" из Бањалуке и Рудника Велење из Словеније потписали су данас уговор о изради идејног пројекта отварања рудника мрког угља Љешљани код Новог Града.

Уговор су у Новом Граду потписали директор "Привредног препорода" Драган Борковић и извршни директор у Руднику Велење Лудвиг Голоб након дугогодишњих истраживања овог лежишта.

Кроз израду идејног пројекта биће понуђена и одређена инфраструктурна рјешења, која би требало да буду урађена у припреми изградње јаме.

Главни пројектант у Рударском институту Бањалука Владимир Бијелић, који пројектује отварање рудника у Љешљанима, рекао је да је потребно пет мјесеци интензивног рада на изради идејног пројекта.

"Након тога, за израду главног рударског пројекта потребно је годину дана, али се може радити и етапно, тако да након осам мјесеци може да почне градња рудника. При том мислим на инфраструктурне - енергетске објекте, трафо станице, саобраћајне, водоводне и друге објекте који морају бити направљени на површини у припреми јаме", рекао је Бјелић.

Он каже да ће након тога вјероватно бити завршен и главни пројекат, што би значило да се може почети са отварањем рудника.

Према његовим ријечима, у фази отварања може се рачунати на производњу од 300 до 400 тона годишње, а не може се утврдити када ће почети пуна експлоатација.

Извршни директор за развојно подручје у руднику лигнита Велење Лудвиг Голоб рекао је да у Љешљанима има довољно угља.

"У овом тренутку могу да кажем да на овом подручју има доста угља одличног квалитета", рекао је Голоб.

Он истиче да, осим угља, у Љешљанима има и бентонита, а задатак тима из Велења је да нађе технологију која би омогућила најлакше и најјефтиније вађење угља и бентонита да би обје фракције могле да буду понуђене у продаји.

"Прије 50 година овдје је откопавано 200.000 тона класичном методом. Сматрамо да би се данашњом технологијом угаљ могао ископавати по економској цијени", рекао је Голоб.

Он каже да би годишња производња за рентабилност рудника требало да буде бар 250.000 тона, за шта је потребно запослити 250 радника.

Начелник општине Нови Град Сњежана Рајилић рекла је да је, након испитивања овог лежишта, потписивање уговора за идејни пројекат друга фаза.

"Пројекат није стао и иде својом динамиком. Добили смо увјеравања да би за осам до девет мјесеци могли почети припремни радови уколико би се главни рударски пројекат радио у фазама", рекла је Рајилићева, која је присуствовала потписивању уговора.

Привредно друштво "Привредни препород" из Бањалуке, у оквиру одобреног концесионог поља на лежишту мрког угља и бентонита Љешљани, од априла до децембра 2013. године реализовало је истраживање ради потврђивања раније утврђених и доказивања нових резерви.

Геодетским снимањем обухваћено је око 680 хектара концесионог поља. У оквиру истраживања урађено је 12 бушотина укупне дужине 2.840 метара, што са бушотинама урађеним у ранијим истраживањима од 9.043 износи 11.883 метара.

Резултати истраживања показују да су резерве угља 12.302.975 тона, а бентонита 4.006.608 тона.

Уговор о додјели концесије за коришћење мрког угља и бентонита на лежишту Љешљани предузећу "Привредни препород" потписан је 28. маја 2012. године.

Уговор су потписали министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић и директор "Привредног препорода" Драган Борковић, а претходила му је уплата једнократне накнаде за концесионо право за експоатацију минералног ресурса од 225.000 КМ.

Тада је речено да се концесионар обавезао да ће израдити пројектну документацију за експоатацију и набавити опрему за 35 мјесеци, а након тога у року од мјесец дана отпочети са експлоатацијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана