Потписан уговор за Банатски Двор

Глас Српске
Потписан уговор за Банатски Двор

БAНAТСКИ ДВОР - Директор компаније "Србијагас" и извршни директор "Гаспром Германија" Aндреј Бирјулин потписали су у петак уговор о оснивању заједничког предузећа за подземно складиште гаса "Банатски Двор", јавио је РТС.

"Србијагас" ће у заједничком предузећу имати 49 одсто власништва, а "Гаспром" 51 одсто.

Бајатовић је послије потписивања уговора казао да ће директор и предсједник Управног одбора заједничког предузећа бити Владимир Кузњецов, те да ће предузеће бити регистровано у понедјељак, 8. фебруара, по законима Србије.

- Прва фаза пуњења складишта у Банатском Двору биће завршена до краја марта, и тада ће у складишту остати око 250 милиона метара кубних "јастучног гаса", које ће "Гаспром" признати "Србијагасу" као улог у заједничком предузећу - рекао је Бајатовић и додао да ће до краја ове године у складишту "Банатски Двор" бити 470 милиона метара кубних гаса, што је довољно за сигурно снабдијевање Србије тим енергентом.

Од тога, истакао је Бајатовић, "Гаспром" треба да ускладишти укупно 350 милиона кубика. Он је казао да ће ширење капацитета складишта зависити од изградње гасовода "Јужни ток", као и од потреба српског тржишта.

Бирјулин је најавио да ће "Гаспром" почети утискивање гаса у подземно складиште гаса "Банатски Двор" првог априла.

Истакао је да је стратешка оријентација "Гаспрома" развој складишта гаса у Европи и да се тренутно ради на шест таквих пројеката.

Споразум о оснивању заједничке компаније за складиштење гаса "Банатски Двор" потписали су 20. октобра у Београду Душан Бајатовић и предсједник "Гаспрома" Aлексеј Милер, у присуству предсједника Србије Бориса Тадића и предсједника Русије Дмитрија Медведева, који је тада боравио у посјети Београду.

Кредит EBRD-а

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић најавио је да ће Влада Србије за десетак дана разматрати уговор и државне гаранције за кредит Европске банке за обнову и развој (EBRD) од 150 милиона евра овом предузећу.

Управни одбор EBRD-а два пута до сада одгађао је разматрање позајмице "Србијагасу", због кашњења Владе Србије у именовању комисије за преговоре о кредиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана