Потписан уговор o кинеској инвестицији од 50 милиона КМ: Производи од гипса из Угљевика за цијелу Европу

Срна
Потписан уговор o кинеској инвестицији од 50 милиона КМ: Производи од гипса из Угљевика за цијелу Европу

УГЉЕВИК - Уговор о директној кинеској инвестицији, вриједној 50 милиона евра за изградњу фабрике гипсаних плоча и производа од гипса која ће запошљавати 100 радника, потписан је данас у Угљевику, у присуству министра енергетике и рударства Републике Српске Петра Ђокића.

Директор Рудника и Термоелектране (РиТЕ) „Угљевик“ Чедомир Стојановић рекао је да ће кинеска компанија „Нови грађевински материјали Пекинг“ (Beijing New Building Materials-BNBM) у овој инвестицији учествовати са 90 одсто, а РиТЕ остатак.

-Вриједност инвестиције је 50 милиона евра, рок за завршетак фабрике је двије године. Очекујемо да ће у оквиру ове инвестиције бити запослено 100 нових радника. Ово је велика ствар за регију, али и цијелу Републику Српску - изјавио је Стојановић.

Стојановић је напоменуо да је циљ кинеског инвеститора, који је највећа фабрика у свијету у производњи гипсаних плоча, да продаја покрије цијело европско тржиште.

-Годишња производња биће заснована на 250.000 тона гипса, који је нама нус-производ у одсумпоравању. Корист ће имати и РиТЕ од продаје тог гипса, као и од продаје угља - рекао је Стојановић.

Представник Привредне коморе кинеских предузећа у БиХ Јан Ху рекао је да му је част што је присуствовао потписивању овако важног уговора, те нагласио да је „БНБМ“ врло озбиљна компанија.

-Овај пројекат ће бити значајан за више страна - локалну заједницу, обје компаније, цјелокупну Републику Српску. То ће се огледати кроз рад предузећа и отварање нових радних мјеста - рекао је он и изразио наду да ће овај пројекат бити успјешно реализован.

Потписани уговор односи се на изградњу фабрике гипсаних плоча капацитета 40 милиона метара квадратних на годишњем нивоу, а предвиђено је да ће логистичке и техничке услуге вршити локалне компаније.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокћ истакао је да је Српска одговора према инвеститорима након што је у Угљевику присуствовао потписивању уговора.

Ђокић је навео да је ова инвестиција историјски догађај за општину Угљевик, Рудник и термоелектрану у овој локалној заједници, за регију и цијелу Републику Српску.

-Увјерен сам да ћемо у наредне двије године добити нову фабрику, а ова велика инвестиција је додатни доказ да смо добро урадили када смо прије неколико година изградили систем за одсумпоравање димних гасова и тиме испунили велики циљ - спречавање емисије штетних гасова и крупних честица у атмосферу, дали значајан допринос побољшању еколоших прилика у региону, јер је Термоелектрана „Угљевик“ била један од великих загађивача - рекао је Ђокић новинарима.

Он је додао да ће новом инвестицијом бити преузет гипс као продукт рада система за одсумпоравање, који ће бити употријебљен као сировина за нови производ.

-Показали смо крајње одговоран однос као Република, као систем, и према еколошким потребама, као и по питању даљег развоја Српске - навео је Ђокић и захвалио кинеским партнерима за спремност да инвестирају у Републици Српској.

Ресорни министар вјерује да ће ова инвестиција подстаћи и друге инвеститоре да улажу у Српској.
Ђокић је рекао да се Република Српска показала као одговорна према кинеским, као и другим партнерима, што је највећи фактор поузданости и сигурности за сваког инвеститора.

-Увјерен сам да је њихова одлука да инвестирају овдје од значаја и као израз прихватања Републике Српске као поузданог партнера. Ми цијенимо напоре Народне Републике Кине, те позивамо и све друге земље да инвестирају код нас -  поручио је Ђокић.

Он је захвалио инвеститору, кинеској компанији БНБМ, те указао да ће се на овај начин развијати добри односи између Кине и Републике Српске, али и искрено пријатељство два народа.

- Хвала менаџменту РиТЕ „Угљевик“ и радницима који су показали спремност да у будућности одговорно раде свој посао и помогну остварење ове инвестиције, као и менаџменту „Електропривреде Републике Српске“ за напоре да имамо нове инвестиције у енергетском сектору Републике Српске. Имаћемо их и више - закључио је Ђокић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана