Потписан Уговор о супервизији водоводног пројекта

СРНА
Потписан Уговор о супервизији водоводног пројекта

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија и директор регионалне канцеларије шпанског конзорцијума "Ептис" Алваро Диез Сантаклара потписали су данас у Бањалуци уговор за супервизију над радовима у оквиру пројекта "Водоводна и канализациона инфраструктура у Српској" у вриједности већој од два милиона евра.

 Тегелтија је рекао да је према уговору потписаним са Европском инвестиционом банком /ЕИБ/ предвиђено да постоји супервизор за тај пројекат и да је процедура избора супервизора вршена по процедури Европске комисије за сарадњу са трећим земљама.


Он је новинарима након потписивања уговора рекао да је укупна вриједност пројекта 100 милиона евра, од чега су 50 милиона евра средства ЕИБ, 35 милиона евра су грант средства Европске комисије и билатерална средства, док су 15 милиона евра властита учешћа локалних заједница.

Тегелтија је нагласио да је са првобитних 23 сада на 30 повећан број локалних заједница које су показале интерес за тај пројекат.

Према његовим ријечима, тренутно се по овом пројекту изводе радови у Новом Граду и Козарској Дубици, док је шест општина спремно да почне са радовима, а двије општине проводе тендере.

Тегелтија је рекао да је у овом тренутку обезбијеђено око 20 милиона евра грант средстава, док ће се преостала средства обезбјеђивати како се пројекат буде реализовао.

Алваро Диаз Сантаклара је рекао да ће уз "Ептис" још неколико домаћих компанија узети учешће у супервизији пројекта, а крајњи циљ пројекта је да се побољшају услови водоснабдијевања и каналисања отпадних вода широм Српске.

Он је истакао да ће у супервизији бити обезбијеђени најбољи могући инжењерски и стручни кадар, како би посао био урађен по највишим стандардима.

Супервизија подразумијева услуге стручне подршке, услуге надзора над радовима и услуге финансијског и другог извјештавања, на нивоу цјелокупног пројекта "Водоводна и канализациона инфраструктура у Српској".

Према раније потписаном уговору о финансирању пројекта, за кредитна средства је рок отплате од 25 година, уз осам година грејс периода, са каматом од 1,4 одсто.

У јуну је повучена прва транша кредита у износу од четири милиона евра, из које је до сада добављачима плаћено 1,7 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана