Потписан уговор о санацији цурења воде испод бране ХЕ “Вишеград”

Агенције
Потписан уговор о санацији цурења воде испод бране ХЕ “Вишеград”

Вишеград - Директор “Електропривреде Републике Српске” Бранислава Милекић и директор предузећа “ХЕ на Дрини” Миле Лакић потписали су данас уговор са представницима фирме “Штрабаг” из Аустрије о санацији цурења воде из акумулационог језера Хидроелектране “Вишеград” испод преградне бране, јавиле су агенције.

Вриједност уговорених грађевинских радова је 20 милиона КМ, а радови би требало да буду завршени за 18 мјесеци.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је присуствовао потписивању уговора, истакао је да се годишње због цурења воде испод преградне бране у неповрат губи 15 мегавата електричне енергије.

- То је важно, али најважније је да се побољша безбједност хидроцентрале. Изнад свега, ми показујемо способност да у овим тешким временима за цијели регион инвестирамо у капиталне ствари. Када се све ово заврши добићемо пет одсто повећање производње на вишеградској хидроелектрани - рекао је Додик.

Директор “Електропривреде Републике Српске” Бранислава Милекић навела је да је за извођача радова изабрана фирма која има стручњаке који ће урадити овај специјалан и одговоран посао.

- Важно је да ће у овом пројекту бити ангажована и домаћа радна оператива - нагласила је Милекићева.

Директор предузећа “ХЕ на Дрини” Миле Лакић изразио је задовољство што се након шестогодишњих припрема и проведеног међународног тендера приступа овом грандиозном пројекту већ од новембра.

- Драго ми је да смо успјели да обезбиједимо да се одређен број послова ради на локалном нивоу, чиме показујемо широку социјалну и друштвену одговорност - истакао је Лакић.

Директор “Штрабага” Зоран Стојић захвалио је за повјерење и обећао да ће пројекат бити реализован на вријеме.

Према испитивањаима, испод преградне бране ХЕ “Вишеград” процури 14,5 метара кубних воде у секунди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана