Потписан уговор о пројекту централног гријања на Палама

Глас Српске
Потписан уговор о пројекту централног гријања на Палама

Сарајево - Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић и директор Канцеларије Европске банке за обнову и развој /EBRD/ у БиХ Либор Кркошка потписали су данас у Сарајеву Уговор о гаранцији који се односи на Пројекат централног гријања Пале у вриједности од 4,5 милиона евра.

Уговор о гаранцији претходи уговорима о зајму и подршци пројекту између Републике Српске, општине Пале и EBRD-а.

Шпирић је након потписивања уговора рекао да је ово први корак којим почиње пројекат модернизације система централног гријања и Градске топлане на Палама.

"Захвални смо Европској банци, Делегацији ЕУ у БиХ и Аустрији, који су препознали интерес грађана Пала и подржали овај пројекат који треба да побољша квалитет услуга Градске топлане и обезбиједи значајне уштеде енергије, као и заштиту животне средине", рекао је Шпирић.

Шпирић је истакао да се очекује да пројекат буде завршен до 31. децембра 2016. године.

Он је објаснио да ће, захваљујући овом пројекту, у Палама бити изграђена нова топлана на биомасу и проширена мрежа за дистрибуцију топлоте, док ће у стамбеним зградама бити инсталиране индивидуалне подстанице.

"Надамо се да ће локалне власти у Палама обезбиједити потребне услове за несметано провођење овог пројекта и да неће бити кашњења у имплементацији и непотребних трошкова провизије за неискориштена средства", рекао је Шпирић.

Кркошка је навео да ова инвестиција представља велики корак напријед у побољшању услуга даљинског гријања у општини Пале у погледу снабдијевања и енергетске ефикасности.

"Општина обухвата велико, углавном планинско подручје, које представља изазов у пружању услуга даљинског гријања. Ова инвестиција ће помоћи предузећу да успјешније послује", рекао је Кркошка.

Према његовим ријечима, пројекат ће значајно допринијети спречавању загађења ваздуха на Палама и тиме поспјешити развој туризма у општини.

Рок отплате кредита је 15 година, укључујући грејс период од четири године и каматом од један одсто, а биће одобрен и грант ЕУ од два милиона евра и техничка помоћ Аустрије од 665.000 евра.

Поред средстава EBRD-а, инвестицију ће грантом од 1,5 милиона евра помоћи Заједнички фонд за западни Балкан, у склопу Инвестиционог оквира за западни Балкан.

Кредит ће се суфинансирати грантом од 500.000 евра из EBRD-овог специјалног дионичарског фонда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана