Потписан уговор о објектима за откуп у Aгроиндустријској зони Нова Топола

Агенције
Потписан уговор о објектима за откуп у Aгроиндустријској зони Нова Топола

Бањалука - Начелник општине Градишка Никола Крагуљ потписао је данас у Бањалуци уговор о изградњи пословних објеката за четири инвеститора у Агроиндустријској зони у насељу Нова Топола, који ће покренути капацитете за откуп пољопривредних производа са ширег подручја Лијевче поља и њихову прераду и извоз на тржиште ЕУ, преносе агенције.

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је да је Влада за ову намјену ове године издвојила милион КМ и 160.000 КМ за пројектну документацију и да ће подршка бити настављена како буду долазили сљедећи инвеститори.

Џомбић је нагласио да је ово највећа пројектована агроиндустријска зона у Републици Српској, која отвара перспективе не само за Градишку, већ и за све оштине које гравитирају том подручју.

Премијер Српске подсјетио је да се ова агроиндустријска зона налази у непосредној близини аутопута Бањалука - Градишка, што омогућава везу са Хрватском и ЕУ.

Начелник општине Градишка Никола Крагуљ рекао је да је за изградњу објеката у Агроиндустријској зони обезбијеђено 144 хектара пољопривредног земљишта и да она треба да буде генератор развоја пољопривреде на подручју општине Градишка и ширег подручја Лијевче поља као лидера у производњи хране у Српској.

Генерални директор компаније “Агрофруктус” Загреб Денис Матијевић најавио је да ће током наредне године бити изграђен модерни откупно-дистрибутивни центар за воће и поврће, процијењене вриједности 3,5 до четири милиона евра.

Он је рекао да ће Агроиндустријска зона бити важна микролокација у региону за производњу хране и континуирано опскрбљивање великог тржишта ЕУ и Руске Федерације, у које ова компанија извози.

Матијевић је додао да се ова компанија бави организацијом производње воћа и поврћа, те његовог откупа, паковања и дистрибуције на подручју Хрватске, БиХ, Србије и Македоније са 15 откупних центара и базом од 5.000 коопераната.

- У овом моменту воће и поврће које се производи у нашој регији извозимо у 22 земље ЕУ и Руску Федерацију, док смо активности на подручју општине Градишка почели прије четири године - рекао је Матијевић.

Он је подсјетио да је ова компанија прије годину дана почела разговоре о овом пројекту са општином Градишка, јер на овом подручју постоји не само производни потенцијал, већ реална пољопривредна производња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана