Потписан уговор о 800 милиона долара руског кредита

Aгенције
Потписан уговор о 800 милиона долара руског кредита

Београд - Директор "Железница Србије" Драгољуб Симоновић и директор Руских државних жељезница "Интернешенел" Сергеј Алексејевич Павлов потписали су данас у Београду општи уговор за реализацију пројекта жељезничке инфраструктуре из средстава руског извозног кредита у вриједности 800 милиона долара.

Потписивању су присуствовали предсједник Владе Србије Ивица Дачић, министар саобраћаја Милутин Мркоњић и руски амбасадор у Србији Александар Чепурин.


Уговором је обухваћено пет пројеката: изградња и електрификација другог жељезничког колосијека на дионици Панчевачки мост - Панчево, реконструкција 112 километара жељезнице на Коридору 10, реконструкција и изградња другог колосијека на дионици пруге Стара Пазова - Нови Сад, реконструкција 200 километара пруге Београд - Бар, као и испорука 27 гарнитура дизел моторних возова руског произвођача "Метовагонмаш".

У наредном периоду биће потписани анекси основног уговора којима ће се дефинисати сваки од ових појединачних пројеката.

Премијер Србије рекао је да ће, поред 800 милиона долара руског кредита, српска страна имати учешће од 15 одсто, што значи да ће вриједност укупног посла бити већа од 900 милиона долара.

Он је навео да ће од ових средстава 100 милиона долара бити издвојено за дизел возове, а остатак за модернизацију жељезничких пруга у Србији.

"Овај уговор није сам показатељ добрих односа Србије и Русије, већ је пре свега од животног значаја за развој српских жељезница и свеукупни развој у Србији, али и подстицај подизању нивоа економских активности српских компанија", рекао је Дачић послије потписивања у Влади Србије.

Предсједник руских жељезница Владимир Јакуњин рекао је да ће за модернизацију и изградњу жељезнице у Србији бити утрошено 940 милиона долара, а рок за изградњу је пет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана