Потписан споразум за стварање повољног пословног окружења

Aгенције
Потписан споразум за стварање повољног пословног окружења

Бањалука - Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Игор Видовић и министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић потписали су споразум о успостављању мреже за повољно пословно окружење у Српској са представницима Привредне коморе, Савеза општина и градова и Развојне агенције Еда Бањалука.

Видовић је истакао да је ријеч о пројекту који има за циљ подизање квалитета административних услуга локалних заједница, како би се привукли страни инвеститори и олакшало њихово пословање.

"Кроз пилот-пројекат већ су прошли Бањалука и Приједор. Након успјешног провођења пројекта, локалне заједнице добијају сертификат повољног пословног удружења, што им је својеврсна промоција пред инвеститорима", рекао је Видовић новинарима.

Решићева каже да је циљ подстаћи локалне заједнице да буду што конкурентније на тржишту.

"Наш посао је да промовишемо пројекат и подстакнемо све више локалних заједница да се такмиче да што боље ријеше имовинско-правне односе, уреде индустријске и пословне зоне, те све оно што је једном инвеститору потребно да започне посао", нагласила је Решићева.

Директор сектора гранских удружења Привредне коморе Српске Перо Ћорић нагласио је да је уређење пословног окружења локалне заједнице битно, не само за стране инвеститоре, већ уопште за привредне субјекте.

Извршни директор "Наледа", организације која је развила стандард за сертификацију локалних самоуправа, Виолета Јовановић рекла је да се овај програм у Србији проводи од 2007. године, гдје искуство показује да су општине које су добиле сертификат, за више од три пута повећале број инвеститора.

"Охрабрује нас свесрдна подршка институција Републике Српске, које имају важну улогу, јер треба да буду мотиватор општинама да стреме овим стандардима и да се заједно промовишу пред могућим инвеститорима", истакла је Јовановићева.

Овај програм је, тврди она, направљен као упутство за локалне заједнице како да се баве локалном привредом и како да унаприједе своје сервисе да би привреда била задовољна.

"То значи да општина све процедуре које су у њеној надлежности треба да учини јасним, јавним и ефикасним, да уреди стратешке и просторне планове, да обезбиједи локације за улагаче, индустријску зону и да припреми све податке потребне инвеститорима од понуде радне снаге, постојећих предузећа и слично", додала је Јовановићева.

Инвеститори, тврди она, првенствено траже једноставну бирократију, затим поузданост локалних партнера, па тек онда одређене финансијске олакшице, које очекују кад се одлуче на улагање.

Потписивању споразума присуствовали су представници њемачке организације ГИЗ, која је преко свог отвореног регионалног фонда са експертске и финансијске стране подржала успостављање сертификације повољног пословног окружења за локалне заједнице у југоисточној Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана