Потписан споразум о сарадњи са начелницима 27 општина

Агенције
Потписан споразум о сарадњи са начелницима 27 општина

Сарајево - У Сарајеву је данас промовисан програм Омладинске банке, којег је подржала Америчка агенција за међународни развој, те потписан Споразум о сарадњи и Декларација Мреже Омладинских банака са начелницима 27 општина у БиХ, преносе агенције.

Промоцију програма Омладинске банке БиХ организовала је Фондација Мозаик у сарадњи са Комисијом за координацију питања младих у БиХ.

Програм “Омладинске банке БиХ” има за циљ да повећа учешће младих у развоју локалних заједница кроз активну улогу у процесима доношења одлука, те пружање подршке активностима младих у њиховим заједницама кроз додјелу бесповратних новчаних средстава пројектима неформалних група младих.

Чланове одбора Омладинске банке БиХ, њих 240, као и начелнике 27 општина, поздравио је Патрик Мун, амбасадор САД у БиХ чија је држава кроз Агенцију за међународни развој /УСАИД/ највећи донатор овог успјешног програма.

- Без обзира на све изазове са којима се суочавају млади су ми показали изузетну информисаност, али и бригу за будућност своје земље.

Инспирисан сам аспирацијом младих људи попут вас, будућих лидера ове земље. Ви ми дајете оптимизам за будућност БиХ - рекао је Мун.

Од 2008. до 2011. године Омладинске банке су у 17 општина имплементирале 416 пројеката младих вриједности 1.609.308 КМ.

У периоду 2012-2014. године, 32 Омладинске банке подржаће између 600 и 800 пројеката младих, углавном у руралним срединама, у вриједности 2.500.000 КМ, за које ће средства обезбиједити Фондација “Мозаик” у сарадњи са УСАИД-ом, те 32 партнерске општине и неформалне групе младих у својим заједницама кроз мобилизацију локалних ресурса.

Споразум о сарадњи су потписани између Фондације “Мозаик” и општина Босански Петровац, Брод, Бугојно, Добој-Југ, Горњи Вакуф (Ускопље), Какањ, Коњиц, Котор Варош, Козарска Дубица, Лопаре, Модрича, Мркоњић Град, Нови Град, Нови Травник, Пелагићево, Петрово, Прозор-Рама, Србац, Шековићи, Шипово, Тешањ, Усора, Вукосавље, Завидовићи, Зворник, Жепче и Живинице.

Омладинским банкама управљају одбори састављени од десет чланова, млади од 15 до 30 година, изабрани на јавном позиву и едуковани да воде програм малих грантова који директно подржавају јачање повјерења и сарадњу младих, те њихове пројекте већином у руралним срединама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана